Annons

Ingen pojke tvingas leka med dockor

Svar till Niklas Arvidsson (KD), Gunnilla Christofferson (KD) och Helena Ishizaki (KD), BT 9/2.
Replik • Publicerad 11 februari 2020
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För det mesta präglas den politiska debatten om förskolan i Borås av en sund och konstruktiv anda. Vi politiker visar respekt för varandras åsikter, har förståelse för komplexiteten i frågorna och har en stark tilltro till stadens tjänstemän. Därför blir man så förvånad över kristdemokraterna Niklas Arvidssons, Gunnilla Christoffersons och Helena Ishizakis debattartikel i BT 9/2, där de påstår att förskolan skulle pressa barnen att leka med ”dockor och bilar”. De sänker sig till och med till den låga nivå att likna förskolans professionella medarbetare vid Prussiluskan i Pippi Långstrump.

”För de flesta som engagerar sig i kommunalpolitiken är detta en hederssak, men tydligen inte för KD.”

Självklart arbetar förskolans personal i Borås på ett utvecklat och seriöst sätt med jämställdhet utifrån skrivningarna i läroplanen. Hur professionen arbetar med detta i praktiken ser jag fram emot att delge Niklas Arvidsson i mitt svar på den interpellation han har ställt till mig inför kommunfullmäktigesammanträdet 20/2.

Annons

Arvidsson och hans partikamrater har noterat att skrivningarna i förskolans läroplan inte säger något om hur personalen rent konkret ska arbeta för att motverka begränsande könsstereotypa uppfattningar. De har då missat den grundläggande princip som vi följer inom svenskt skolväsende, nämligen att politiken bestämmer vad skolan ska arbeta med, men inte hur. För de flesta som engagerar sig i kommunalpolitiken är detta en hederssak, men tydligen inte för KD.

Särskilt generande är det förstås för Arvidsson och hans partikamrater att de inte ens har citerat rätt ur förskolans läroplan — ”könsstereotypa uppfattningar” har blivit ”val” i deras tolkning av Lpfö 18. Dessutom läser de in ”docklek och genuspedagogik” som inte någonstans står att finna i texten.

Men kanske är det symtomatiskt för KD:s syn på rollen som politiker, att klåfingrigt göra sig till uttolkare av de styrdokument som professionen är skickade att arbeta efter. I klartext: Vi kommunpolitiker ska inte lägga oss i hur förskolans personal arbetar med läroplanen. Det ändrar inget KD-krumelurpiller i världen på!

Andreas Ekström (S), ordförande i förskolenämnden

Annons
Annons
Annons
Annons