Debatt

Hudfärg bör inte spela roll vid anställning

Slutreplik Artikeln publicerades
Genrebild.
Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Genrebild.

Svar till Ida Legnemark (V), BT 27/8.

Ida Legnemark (V) svarar i en replik på vår artikel om att Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet i ett integrationsprogram föreslog att etnisk bakgrund skulle avgöra vem kommunen anställer, när två jämbördiga kandidater sökt samma tjänst.

Vi hade förväntat oss att Legnemark, företrädare för ett uttalat antirasistiskt parti, skulle protestera mot att stadens styrande partier ville ge möjlighet att diskriminera utifrån hudfärg och ursprung i kommunen. Tyvärr tvingas vi notera att Legnemark inte delar vår upprördhet.

”Kristdemokraterna och Moderaterna noterar med förvåning att flera partier slirar på tangenten i frågan om huruvida kommunen ska diskriminera till följd av hudfärg och ursprung.”

På mötet med kommunstyrelsen valde de styrande partierna, efter vår högljudda kritik, att ta till sig vårt förslag om att stryka skrivelsen om etnisk bakgrunds betydelse vid anställning. Det förslaget röstade sedan Vänsterpartiet på.

Mot den bakgrunden är det svårt att över huvud taget förstå Legnemarks replik. Om Vänsterpartiet ansåg att det var ett bra förslag att ge personer med viss etnisk bakgrund företräde till anställningar, varför röstade inte ni då i enlighet med det?

Vi är tydliga med att flerspråkighet och förståelse för olika kulturella kontexter ska anses som en merit för de tjänster där det är en tillgång. Vi förnekar självklart inte förekomsten av rasism.

Men att addera ytterligare rasism (eller ”omvänd rasism”, om man så vill) genom så kallad positiv särbehandling kan knappast vara en lösning, då det riskerar det att cementera en uppfattning om att invandrare minsann inte skulle kunna själva, trots att det finns mängder av personer som dagligen bevisar motsatsen.

Kristdemokraterna och Moderaterna noterar med förvåning att flera partier slirar på tangenten i frågan om huruvida kommunen ska diskriminera till följd av hudfärg och ursprung. Vi vill vara tydliga mot boråsarna. Våra partier kommer aldrig kompromissa i den frågan.

Niklas Arvidsson (KD), kommunalråd

Annette Carlson (M), kommunalråd

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.