Annons

Höj studiestödet istället, Borg

Studenter ska inte behöva låna mer för att Anders Borg har lånat för mycket. Vi i S-studenter prioriterar alltid utbildning före skattesänkningar. Istället för att sänka studiestödet borde vi höja det.
Debatt • Publicerad 26 februari 2014

Regeringen lät nyligen meddela att man vill sänka studiestödet. Det här är helt fel väg att gå. Studenterna ska inte behöva låna mer för att alliansregering har lånat för mycket! Regeringen har sänkt skatterna med 140 miljarder kronor, och statsbudgeten går nu med underskott. Anders Borgs förslag innebär att de med en redan missgynnande ekonomi ska tvingas låna mer, för att betala regeringens skattesänkningar och utsvävande statsskuld.

Vi S-studenter tycker att möjlighet till utbildning är en rättighet och får aldrig bli en plånboksfråga. Satsning på utbildning är en investering, det lönar sig både för individen och för Sverige då vi får en mer bildad befolkning vilket ökar vår konkurrenskraft. Därför behövs ett högt studiestöd som ger alla möjlighet att studera vidare. Regering väljer tyvärr att göra tvärtom.

Annons

Redan idag uppger Sveriges förenade studentkårer att en genomsnittlig student går back 759 kronor varje månad. I detta läge vill alltså alliansregeringen sänka studiestödet ännu mer. Regeringsförslaget innebär att sänka studiestödet för att öka lånedelen av studenters inkomst. Den största effekt det här kommer att ha är att det höjer tröskeln till högre utbildning. Det är främst de med en osäker ekonomisk situation som kommer tveka att ta på sig skulder för att få studera.

Studenter ska inte behöva låna mer för att Anders Borg har lånat för mycket. Vi i S-studenter prioriterar alltid utbildning före skattesänkningar.

Istället för att sänka studiestödet borde vi höja det. S-studenter kräver investeringar i högre utbildning. Det gör inte bara livet bättre för de som idag är studenter utan det rustar även Sverige starkt inför framtiden. Framförallt gör det att fler vågar ta steget och studera vidare.

Den borgerliga regeringen säger att de vill sänka studiestödet. I september har svenska folket möjligheten att välja en annan politik. Sänk regeringen – inte studiestödet.

Sofia Bohlin

ordf. Borås S-studenter

Mohammed Kossir

styrelseledamot Borås S-studenter

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons