Annons

"Hamas måste erkänna Israel"

Ulrik Nilsson (M) undrar om alla de som nu högljutt protesterar mot Israel ställer sig bakom Hamas mål, eller om man stödjer en tvåstatslösning?
Debatt • Publicerad 19 juli 2014
Foto: 

I den bästa av världar hade Hamas erkänt staten Israel och gemensamt hade de båda kunnat ta itu med de kriminella aktioner som förekommit från båda sidor i Gaza-konflikten. Tyvärr är vi inte i den bästa av världar utan i ett läge där misstro, fientlighet och stridslystnad dominerar.

Ostridigt är att ett land har rätt att försvara sig mot angrepp. Ostridigt är också att en kriminell handling som begås i ett land ska bekämpas med legala och polisiära åtgärder av det land där brottet begåtts, även om offren för brottet är medborgare i ett annat land.

Annons

Relationen mellan Israel och Palestina bör beskrivas från två håll. På Västbanken är det Fatha som styr. Fatha säger sig eftersträva en tvåstatslösning och har därmed erkänt Israels rätt att existera.

Hamas, å andra sidan, som styr på Gaza-remsan, har däremot inte erkänt staten Israel. Hamas anser fortfarande att Israel inte har rätt att existera. Det är till stor del därför som mord lätt kan utvecklas till en våldsspiral av det slag vi nu ser på Gaza.

Israel anser sig inte kunna lita på att de som begått brott mot israeliska medborgare på Gaza grips och ställs inför rätta av Hamas eftersom de inte erkänt Israel utan tvärtom anser sig vara i krig med Israel. Israel väljer därför istället att – folkrättsvidrigt – hämnas brotten.

Hamas i sin tur ser sig då tvungna att attackera Israel efter som Israel i Hamas ögon har angripit dem. Konflikten eskalerar.

Under den senaste tiden har ett stort antal organisationer protesterat – med rätta – mot vad man ser som oproportionerliga reaktioner från Israel. Endast med mindre bokstäver har samma organisationer framfört bilden av det ostridiga att även de som begår brott från Gaza ska gripas och ställas inför rätta.

Framförallt missar protesterna den grundläggande pusselbiten, nämligen den att Hamas måste erkänna staten Israels rätt att existera om konflikten ska kunna få en långsiktig icke-militär lösning.

Så länge som Hamas, som är en gren av det internationella muslimska brödraskapet, inte erkänner utan anser sig vara i krig med Israel och har som mål att utplåna Israel kommer konflikten att fortsätta.

Sveriges officiella uppfattning, som delas av Fatha på Västbanken, är ett stödjande av en tvåstatslösning. Med tanke på protesternas omfattning vore det därför på sin plats att arrangörerna även uttalar huruvida man stödjer en tvåstatslösning eller om man stödjer Hamas och deras krav på Israels utplånande. Jag stödjer tvåstatslösningen.

Ulrik Nilsson (M) Riksdagsledamot, utrikesutskottet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons