Annons

Gråter vid regeringsskifte

Den 15:e september kan Sverige vakna upp till en ny rödgrön regering. En del kommer jubla, men vi i Centerpartiets ungdomsförbund kommer gråta.
Debatt • Publicerad 7 september 2014

För samma morgon kommer tusentals unga människor att bli arbetslösa. Många företagare kommer att få arbeta ännu mera obetald övertid, än vad de gör idag. Men framförallt kommer många förlora framtidshoppet om en hel bransch. Stoppa dubbelstöten nu!

Dubbelstöten är en kampanj från Visita, svensk besöksnärings branschorganisation. Den bygger på att vänsterns olika partier går till val på höjda arbetsgivaravgifter och/eller dubblerad restaurangmoms. Det kallar Visita för dubbelstöten. Vi i Centerpartiet kan bara instämma i detta, det skulle vara katastrof för Sveriges besöksnäring och landsbygd om detta vallöfte blir till allvar i höst.

Annons

Vi i Centerpartiet tror på varje individs skaparglädje och innovationskraft. Att en restaurang skall få konkurrera med samma spelkort mot en matvarubutik ser vi som självklart. Vi vet att restaurangerna redan har det tufft, att då lägga till dubbelstöten på det skulle göra det nästan omöjligt att fortsätta driva sin restaurang med samma priser eller antalet anställda.

Enligt en rapport från TNS Sifo med uppdrag från Visita visar det sig att 81 procent av de tillfrågade företagen skulle få säga upp en eller flera i personalen, om restaurangmomsen skulle öka från 12 till 25 procent. Även planerade nyanställningar skulle gå om intet på 87 procent av företagen. Det är många företag där ungdomar får sitt levebröd och som hade kunnat få en fot in på arbetsmarknaden, istället för två utanför.

En höjning av arbetsgivaravgifterna skulle sätta 74 000 unga människors anställningar i spel direkt vid en valvinst för vänstern, enligt rapporten ”Sveket – så slår höjda arbetsgivaravgifter mot unga”.

Tänk er att precis fått sitt första jobb efter att varit arbetslös sedan studenten 2013, hur skulle det kännas att få sluta direkt till en följd av att vissa partier vill göra det svårare att få in en fot på arbetsmarknaden? Vi skulle bli rasande, sura citroner med öppna sår. Allt detta står på spel om vänstern kommer till makten, mindre jobb, mindre egenmakt till företagen och mindre investeringsmöjligheter till att utöka sin verksamhet. Det skulle precis inte gynna landets ekonomi och vår välfärd om företagen går ut och säger upp tiotusentals människor direkt efter valdagen. Vi vill inte hamna där.

Vi tror på en hållbar framtid där individen får stå i centrum och samhället minskar sin byråkrati. Därav vill vi minska företagens kostnader, inte drastiskt höja dem. För vi ser alla människors skaparpotential till att starta nya framgångsrika företag. För Sverige behöver mer småföretagare. För att göra det krävs reformer så att det blir enklare att driva sitt företag ut på kontinenten och för att växa som en liten björk på våren. Alltså hållbart i längden.

Men med mindre skatt till staten minskar välfärden och allt går nedåt, som i en ond spiral? Så tråkigt skall vi inte ha det. Sedan Alliansen med Centerpartiet bildade regering 2006 har skatteintäkterna ökat med 160 miljarder kronor. Du läste rätt, 160 miljarder kronor mer i skatteintäkter sedan 2006. Då skall vi komma ihåg att vi haft en väldigt djup finanskris i världen samtidigt. Så att argumenten om att skattesänkningar urlakar välfärden, det håller inte på långa vägar.

Dubbelstöten med höjda arbetsgivaravgifter och dubblerad restaurangmoms är ett stort ”nej” för oss i Centerpartiet. Vi vill inte att 74 000 unga människor skall gå och oroa sig på valdagen om det är hennes jobb vänstern vill ta bort eller inte. Är de inte värda mer respekt? Det tycker vi i alla fall. Så rösta på det företagarvänliga Centerpartiet som inte ger sig i första taget. Rösta bort dubbelstöten nu.

Victor Sund (C) 18 år, ungdomskandidat till Ulricehamns kommun

Oscar Dahl (C) 17 år

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons