Annons

Gör en långsiktig plan för äldreomsorgen i hela Svenljunga kommun

När Svenljunga kommun under 2007 beslutade att göra om delar av de särskilda boende kring Klockaregården i Svenljunga, föreslog vi socialdemokrater återremiss.
Debatt • Publicerad 27 januari 2008

Vi ville redan då att kommunen skulle ta ett helhetsgrepp avseende äldreomsorgen. Nu står vi inför ännu ett beslut som rycks ur helhetssynen.

Den utredning som en konsult gjorde avseende äldreomsorgen pekar på att behoven av särskilda boenden minskar i kommunen och att minskningen är kraftig. Vi har ingen anledning att betvivla de slutsatser som konsulten drar.

Annons

Utredningen visar också var i kommunen minskningarna sker. För Högvads del pekar konsulten på att antalet platser i särskilt boende är i balans och att överskotten finns i andra delar av kommunen.

Svenljunga kommun satsar mycket pengar på att utveckla kommunen, vi anställer näringslivschef, mediastrateg och kommunutvecklare. Det sistnämnda lär ju behövas när alliansen i socialnämnden agerar kommunavvecklare. Vi tror att kommunens attraktionskraft höjs om vi kan erbjuda äldreomsorg med särskilda boenden i hela kommunen.

Naturligtvis måste äldreomsorgen förändras – hela omvärlden förändras. Det kommer hela tiden nya rön och forskningsupptäckter som berör äldreomsorgen. Just nu pågår en stor utredning som den tidigare regeringen beställt om äldreboende och där säger Länsstyrelsen att omvandlingen av särskilda boenden går för fort fram i många kommuner och att konsekvenserna av förändringarna inte analyseras. En konsekvens är bl.a. att det sker en förskjutning från omsorg till vård. Det sociala innehållet och möjligheterna till aktiviteter blir i mycket begränsade.

Vi tycker därför att det är märkligt att föreslå att det särskilda boendet på Toftalyckan skall upphöra.

Vi socialdemokrater tycker att innan besluten fattas om förändringar av de särskilda boendena skall mer Iångsiktig planering göras. Vi anser att en sådan planering inte bara skall göras utefter ekonomiska premisser utan andra hänsyn skall vägas in.

Vi är förvånade över att alliansen inte är intresserad av att det skall finnas särskilda boenden i hela kommunen. Vi anser att det finns skäl att fundera på vad det innebär för dem som bor i dessa delar av kommunen, skall de få åldras där de levt sitt liv eller skall de tvingas flytta på ålderns höst.

Vi anser att det finns skäl att i en sådan planering också väga in kommunens ansvar för arbetstillfällen i alla delar av kommunen, inte minst för kvinnor.

Vi föreslår att socialnämnden får i uppdrag att ta fram en mer Iångsiktig plan för äldreomsorgen i hela kommunen. Vi föreslår också att man i denna utredning tar med andra hänsyn än enbart ekonomi. Vi anser att en äldreomsorg i hela kommunen bidrar till att höja kvalitén i hela kommunen, inte minst för dem som bor söder om centralorten.

Kommunens budget och framförallt socialnämndens budget är i balans – det är nu möjligheten finns att se över hela äldreomsorgen:

* Se över behovet av antalet särskilda boenden och var i kommunen de skall finnas.

Annons

* Se över behovet av antalet demensboenden och var i kommunen de skall finnas.

* Se över behovet av antalet trygghetsboende och var i kommunen de skall finnas.

*Hur vi ska hantera de äldre i trygghetsboende när behoven blir så stora att ett särskilt boende behövs.

* Hur ska vi planera inför 2020–2025 när behovet av särskilt boende ökar markant.

Stefan Carlsson

v.ordf i kommunstyrelsen

Jessika Nyholm

v.ordf i socialnämnden

Socialdemokraterna i Svenljunga

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons