Annons

Gör det enklare att ta körkort

Jag vill se en samlad översyn med tydligt syfte att göra körkortstagning enklare och billigare och där onödiga moment gallras bort och myndigheternas avgifter sänks, skriver Jan Ericson (M).
Körkort • Publicerad 26 juli 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gränsen är nådd när det blir så dyrt att ta körkort att det i stället blommar upp en svart verksamhet.\nGränsen är nådd när det blir så dyrt att ta körkort att det i stället blommar upp en svart verksamhet.
Gränsen är nådd när det blir så dyrt att ta körkort att det i stället blommar upp en svart verksamhet.\nGränsen är nådd när det blir så dyrt att ta körkort att det i stället blommar upp en svart verksamhet.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jag har under ett antal år varnat för att politiken skapar stora problem kring körkortstagningen i Sverige. Allt fler nya obligatoriska moment har drivits fram av skickliga lobbyister. Allt högre kostnader har lagts på till följd av politiska beslut och samtidigt har man gjort det krångligare och dyrare att ta körkort som privatist.

Tillsammans riskerar detta att göra att färre unga tar körkort, och att de därmed får svårare att komma in på en arbetsmarknad där allt fler yrken i dag kräver körkort.

Annons

Nu larmar körskolorna om att fler och fler övningskör illegalt hos svarta körskolor, att det utfärdas falska intyg om genomgångna moment och att seriösa körskolor konkurreras ut.

Jag är inte det minsta förvånad. Körskolorna har tyvärr bäddat för detta genom att som skickliga lobbyister driva på för allt fler obligatoriska kurser och moment som gjort att de kan tjäna ännu mer pengar på dem som vill ta körkort. Och politikerna har aningslöst gått på detta.

Gränsen är nådd när det blir så dyrt att ta körkort att det i stället blommar upp en svart verksamhet. Körskolornas branschorganisation och politikerna bär ett gemensamt ansvar för detta.

Jag har fyra konkreta förslag för att ta tag i detta på allvar:

• Stoppa nya pålagor, nya obligatoriska moment och höjda kostnader. Lobbyister jobbar ständigt för att göra körkorten dyrare. Politiken måste stå emot.

• Förenkla dagens regler, se över om alla moment som ingår i dag verkligen behövs och ta bort onödiga kostnader. Jag har skrivit olika motioner på detta tema i stort sett varje år sedan jag kom in i riksdagen 2006, några har i vissa delar blivit verklighet, men långtifrån tillräckligt många.

”Förenkla dagens regler, se över om alla moment som ingår i dag verkligen behövs och ta bort onödiga kostnader.”

• Se över möjligheten att införa studielån för körkort. Jag skrev riksdagsmotioner om detta varje år mellan 2014 och 2018. Jag drev också frågan under våren och sommaren 2014.

Frågan om studielån för körkort blev sedan plötsligt ett tydligt valfläsk-löfte från Socialdemokraterna i valrörelsen 2014. Men det enda man sedan presterade i regeringsställning var möjlighet till vissa begränsade lån till vissa utpekade grupper som står mycket långt från arbetsmarknaden, medan alla andra får betala själva – extremt orättvist och inget som hjälper majoriteten av de unga som i dag vill ta körkort. Körkortsutbildning skiljer sig inte från annan utbildning, och därför är det rimligt att man ska kunna få studielån (inte studiebidrag) för körkort. Däremot bör alla andra mer eller mindre godtyckliga bidrag som vissa kan få i dag till delar eller hela körkortsutbildningen avskaffas. Reglerna måste bli lika för alla.

• Analysera hur körkortsutbildning bör momsbeläggas. Dagens momsregler känns inte helt logiska och får befogad kritik för det.

Jag vill se en samlad översyn med tydligt syfte att göra körkortstagning enklare och billigare och där onödiga moment gallras bort och myndigheternas avgifter sänks.

Annons

Om man kombinerar detta med möjlighet till studielån för en maximal summa per körkort skulle fler ha råd att ta körkort och därmed slippa att anlita svarta körskolor eller falska intyg. De seriösa körskolorna skulle på så vis stärkas.

Det skulle dessutom göra det lättare för många att ta körkort och pendla dit jobben finns, vilket i sin tur skulle underlätta företagens rekrytering av personal i många yrken.

Till hösten blir det en ny riksdagsmotion om detta. Förr eller senare ska jag väl ändå lyckas komma framåt i frågan. Verkligheten talar för mina förslag.

Jan Ericson (M), riksdagsledamot

Annons
Annons
Annons
Annons