Annons

Ge småföretagen bättre villkor

Sverige är ett bra land att leva i. Vi svenskar är positiva till utveckling och har en lång historia av öppna gränser.
Debatt • Publicerad 4 augusti 2014

Framtidens utmaningar har vi under det senaste århundradet mött genom omställning och kunskap.

Men vi kan inte ta en historisk stark ställning för given. Idag sker allt större del av den ekonomiska tillväxten utanför Europa. Sverige tappar och hamnar nu på sjätte plats i en global jämförelse över internationell konkurrenskraft.

Annons

Samtidigt visar siffror att de stora företagen med över 250 anställda spelar stor roll för sysselsättningen.

2010 svarade de för drygt 40 procent av de anställda inom näringslivet och för hela 44 procent av det samlade förädlingsvärdet. Men statistik från SCB visar att små och medelstora företag svarade för hela den nettoökning av antal anställda som skedde inom näringslivet mellan 2000 och 2010.

Socialdemokraterna har som mål att Sverige mellan 2014 och 2020 ska öka antalet människor som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin så mycket att vi når lägst arbetslöshet i EU.

Boråsregionen är Knallebygdens hjärta. Här kryllar det av småföretag. Socialdemokraterna har tagit fram ett brett program för fler företag och jobb.

Vi vill bland annat utveckla en ny modell för statlig kapitalförsörjning till företag kopplade till inkubatorer. Syftet är att utveckla innovativa idéer som befinner sig i ett tidigt skede och som ännu anses för riskfyllda för att få finansiering från enbart privata investerare.

Samtidigt vill vi underlätta för befintliga företag. Vi vill bland annat avskaffa andra sjuklöneveckan, bygga ut trygghetssystemen så att de även omfattar företagare och underlätta den generationsväxling som många små- och medelstora företag står inför. Jobb går förlorade när välfungerande företag läggs ned därför att det inte finns någon som är beredd att ta över verksamheten.

Vi föreslår inrättandet av regionala företagarförmedlingar, dit företagare kan vända sig för att få hjälp med matchning till unga sökande. Vi föreslår en Nyföretagargaranti, där staten kan dela risk med banker vid utlåning. Denna ska även kunna nyttjas i samband med generationsväxling.

Vi vill hjälpa förstagångsexportörer så att fler företag tar steget ut på en exportmarknad genom att subventionera vissa avgifter. Den svenska modellen har tjänat Sverige väl och byggt vårt land. Den bygger på samförstånd, frihet och framtidstro. Jag vill vara med och försvara och förnya den modellen.

Mattias Josefsson (S) riksdagskandidat

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons