Annons

Ge de små producenterna en ärlig chans

Idag är drygt varannan portion mat i skolan importerad. Det är ohållbart. Ska vi fortsätta producera mat i Sverige måste det offentliga ta sitt ansvar.
Debatt • Publicerad 12 februari 2014

Vi måste gå från att se på maten som serveras i kommunens verksamhet som kronor och ören till att se kvalitet, djurskydd och biologisk mångfald på landsbygden.

Centerpartiet tycker att det är dags att göra upp med den dubbelmoral som råder i förhållande till svensk mat. Det är inte rimligt att vi ställer höga djurskyddskrav och sätter upp hårda miljöregler för våra bönder och samtidigt köper in det billigaste från utlandet till våra barn och gamla. Kommuner och landsting måste föregå med gott exempel och göra hållbara val när de köper in mat till sin verksamhet. Vi vill att våra barn, sjuka och äldre ska serveras mat som producerats på ett bra sätt.

Annons

Ett exempel är att svenska producenter inte besprutar sina äpplen efter att de är skördade. Detta görs rutinmässigt på många håll i Europa. Ändå är bara fyra procent av alla äpplen som äts i svenska skolor producerade i Sverige.

En av anledningarna till att jag som landsbygdsminister sjösatte satsningen Matlandet Sverige var för få till en förändring vad gäller den offentliga maten. Vi har i regeringen sedan dess genomfört en rad åtgärder för att förbättra den offentliga maten.

Vi har inrättat ett nationellt kompetenscentrum för den offentliga maten dit de som jobbar med maten i kommunerna kan vända sig för att få råd och stöd. Vi har satsat på information och stöd till kommunerna för att hjälpa dem att göra bättre upphandlingar.

På ett fåtal år har vi sett att antalet små företag som deltar och vinner upphandlingar ökar. Tyvärr går det för långsamt. Under 2014 kommer jag därför att särskilt prioritera arbetet med skolmaten.

I Borås arbetar Centerpartiet för att kommunen ska ta fram en livsmedelspolicy som ger tydliga riktlinjer till dem som ska köpa in maten att det är viktigt med lokalproducerade och ekologiska livsmedel. För det är klart att det är viktigt att vi ställer höga krav på maten som serveras i skolan precis som att skolböckerna ska hålla hög kvalitet.

Vi driver också på för att inrätta en distributionscentral så att små producenter som bara kan erbjuda en produkt ges en reell möjlighet att vara med i upphandlingarna. Vi kan inte ställa tuffa miljö- och djurskyddskrav på svenska bönder på riksnivå med ena handen, men kommunalt köpa importerad mat som producerats med lägre krav och ge till våra barn, gamla och sjuka med andra handen. Det är dags att se till att små lokala bönder får chansen att vara med i matchen.

Centerpartiet vill också att lagen om offentlig upphandling ska förändras så att det blir enklare att ställa krav när man köper in mat. Sex av tio kostchefer tycker att konkurrensen inte fungerar när det gäller den offentliga maten. De kommuner som verkligen ställer krav får ofta sina upphandlingar överklagade. Det här systemet är inte hållbart i längden.

Det får inte vara så att småföretag drar sig från att lägga anbud till kommunerna eller att kommunerna är rädda för att ställa krav. Det måste bli enklare att köpa in bra och närproducerad mat. Det vinner alla på: miljön, djuren, barnen och de gamla.

Eskil Erlandsson (C)

landsbygdsminister

Annons

Kerstin Hermansson

riksdagskandidat för Centerpartiet i Sjuhärad

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons