Annons

Frågorna kvarstår, Ekholm!

Man kan på goda grunder hävda att Israel är ett mirakel. Återskapandet av ett eget land för judarna har nämligen andliga dimensioner. På många ställen talar bibeln profetiskt klarspråk om Israels återupprättelse och att det är Gud som står bakom, skriver Björn Wahllöf.
Debatt • Publicerad 8 juli 2008
Två demonstranter greps i fredags vid den mur som Israel byggt för att skydda sig mot självmordsbombare. Palestinierna anser att muren är att försök att stjäla en bit av deras land.
Två demonstranter greps i fredags vid den mur som Israel byggt för att skydda sig mot självmordsbombare. Palestinierna anser att muren är att försök att stjäla en bit av deras land.Foto: Scanpix

Berndt Ekholm (BE) har återigen varit på resa i palestinska områden. Han redogör för detta i en reseskildring/debattartikel 25 juni i BT. Jag ställde flera frågor till BE redan den 12 maj då jag hävdar att han ”ser dubbelt med ett öga”. Alltså BE vill få oss att tro att han är en ”opartisk granskare” av konflikten mellan Israel och araberna, men skenet bedrar påtagligt även efter senaste inlägget.

Han poserar framför den förhatliga muren som Israel byggt utan att med ett ord kommentera att det enda syftet med muren är att förhindra självmordsbombare att attackera oskyldiga i Israel. Förresten borde BE analysera den absurda ideologi som kan få palestinska ungdomar att offra sina liv på detta bestialiska sätt. Vad har dom blivit lovade? Kan du redovisa detta?

Annons

Mina frågor 12 maj gällde bl.a. flyktingproblemet. Araberna har förlorat flera krig mot Israel trots ett enormt överläge befolkningsmässigt. Israel förfogar över mindre än en promille (!) av den mark arabstaterna förfogar över. Varför kan inte staterna lösa flyktingproblemet? Därtill har araberna enorma ekonomisk resurser p.g.a. oljeinkomster.

Jag frågar hur det kan komma sig att i palestinska skolors läroböcker existerar inte Israel på några kartor. I skolor och barnprogram på TV lär man systematiskt ut att hata judar och att Israel inte har rätt att existera utan ska utplånas. Hur kan det bli fred under sådana förhållanden?. Vad anser BE om detta?

Jag skriver 12 maj att Hamas gömmer sina raketramper och vapenförråd bland civila palestinier. Vad säger BE och detta? Inga kommentarer! Inte heller när det gäller Irans hot om att utplåna Israel och landets kärnvapenambitioner.

Jag efterfrågar också hans synpunkter på Daniel Krygiers (23 april) och Ilya Meyers (25 mars) faktaspäckade artiklar om Israel. Inga kommentarer från BE!

Man kan på goda grunder hävda att Israel är ett mirakel. Återskapandet av ett eget land för judarna har nämligen andliga dimensioner. På många ställen talar bibeln profetiskt klarspråk om Israels återupprättelse och att det är Gud som står bakom t.ex. Hesekiel 39:23-29 BE borde studera bibeln om Israel och därmed få insikt om att hotet om Israels förintelse har andliga dimensioner. BE borde analysera hur det kan komma sig att ca 1,3 miljoner araber bor inom Israels gränser i stort sett i fredlig samexistens. Hur kan det komma sig att utanför Israels gränser är denna samlevnad omöjlig?

I Israel har palestinierna hög ekonomisk standard och möjlighet till att rösta i Knesset som andra Israeler. Dom har alltså möjlighet till yttrande-, mötes- och åsiktsfrihet! Inte undra på att palestinier boende i östra Jerusalem vill bli israeliska medborgare. Vad säger BE om att inne i Israel behöver inte palestinier något skydd av militär?

Varför är gränsen till Egypten, palestiniernas broderfolk, stängd? Varför finns det inga kristna palestinier kvar i Jesu födelsestad Betlehem? På vilket sätt har muslimerna tagit över denna stad? Varför firar och dansar palestinier när terrordåd skett i Israel?

Helt nyligen har Egypten förhandlat fram en fredsuppgörelse mellan Hamas i Gaza och Israel. Trots detta skjuter militanta grupper raketer in över Israel. Större eller mindre s.k. fredsuppgörelser saboteras ständigt av araberna. Deras slutmål är nämligen den ”slutliga lösningen”, förintelse av judarna och Israel. Vägrar BE att inse detta?

Enligt min mening blir fred möjligt först när grannarna och de militanta palestinska grupperna upphör med våldet och erkänner Israels rätt att existera. De måste överge sin besatthet att ta det judiska löfteslandet för egen räkning. Därtill måste korruptionen upphöra. Enorma belopp har förts över från väst till de palestinska ledarna. Vart har dessa pengar tagit vägen? Har de kommit folket till del? Varifrån kom Yassir Arafats enorma förmögenhet?

Det talas ofta om den humanitära krisen i Gaza. Enligt statistik från Israels utrikesdepartement passerade 3.089 lastbilar till Gasa från Israel under tiden 4 mars – 5 maj (28 dagar). Det är i sanning inte bara BE som ser enögt på Israel. De rapporter som kommer ut från massmedia i Sverige bär ofta en Israelfientlig prägel Varför är det så BE?

Annons

Förmodligen har BE följt med en resa som s- riksdagsmän gjort under juni månad till området. Vem betalar dessa resor?

Jag har ställt många viktiga frågor i två debattartiklar – går det att få några svar?

Björn Wahllöf

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons