Annons

FRA-lagen måste rivas vid maktskiftet 2010

Den nyligt beslutade FRA-lagen innebär att Försvarets Radioanstalt får rätt att avlyssna all internet- och telefontrafik över landets gränser.
Debatt • Publicerad 4 juli 2008
Pilen pekar på en utveckling i odemokratisk riktning, anser de många kritikerna av FRA-lagen.
Pilen pekar på en utveckling i odemokratisk riktning, anser de många kritikerna av FRA-lagen.Foto: Scanpix

Det innebär att staten i princip får rätt att läsa enskildas alla SMS, mail samt lyssna på alla telefonsamtal. Detta utan att det finns misstanke om brott (!). Lagen står därmed i strid med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna artikel 12: ”Ingen må utsättas för godtyckliga ingripanden i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens, ej heller angrepp på heder och anseende. Envar har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden eller angrepp.”

De moderatstyrda partierna, och andra som gillar den ökade övervakningen, använder som argument att FRA-lagen bara gäller den korrespondens som lämnar landet. Det är ett klent försvar. För det första lämnar nästan all internetbaserad korrespondens landet. Flera svenska tidningar har exempelvis sina e-postservrar utomlands vilket leder till att FRA kan avslyssna svenska folkets kontakt med media. Vilket i sin tur betyder att man upphäver meddelarfriheten. För det andra är det lika allvarligt att bli avlyssnad för alla de medborgare som skickar mail över landets gränser, som för dem som har sina kontakter inomlandet.

Annons

Terrorister vet hur man kringgår avlyssning, men laglydiga medborgare kommer att drabbas av den nya lagstiftningen. Oavsett hur många kontrollorgan staten inför så kommer det att bli mycket svårt för medborgarna att veta vilka FRA avlyssnar. Det finns förespråkare som påstår att FRA inte kommer att kunna sitta och läsa alla mail. ”Vi kommer bara att sortera ut dem som matchar våra sökkriterier” säger man. Men ifall man ska kunna söka igenom efter sökorden så måste man läsa igenom flera delar av ett mail. Det betyder att staten ifall man så skulle vilja skulle kunna söka efter alla matchningar för t.ex. @bt.se och @aftonbladet.se. Staten kan alltså i framtiden plocka ut samtliga mail till tidningsredaktionerna för ”manuell granskning”. I en demokrati ska inte staten ha den möjligheten.

FRA-lagen kränker alltså meddelarfriheten. En av demokratins grundpelare fick sig därmed en ordentlig törn i veckan. Det är bråttom att reparera kränkningen av demokratin. Vi SSU:are hoppas att de moderatstyrda ungdomsförbunden, med Niklas Wykman i spetsen, ska lyckas få sina moderpartier att ändra uppfattning. Själv kommer vi att driva på socialdemokraterna så att FRA-lagen kan rivas efter ett maktskifte 2010. µ

Jytte Guteland

Förbundsordförande SSU

Johan Dahlberg

Ordförande SSU Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons