Annons

Förändringar slår mot äldre

Kundvård och service är begrepp som helt saknas i Västtrafiks vokabulär.
Debatt • Publicerad 19 april 2011

Endast ett företag med monopol på marknaden kan behandla sina kunder på det sätt som Västtrafik gör. Alla andra företag i sund konkurrens skulle vara borta från marknaden efter en ganska kort tid. Som det nu är tvingas vi acceptera villkoren. Det kommer ju ingen annan buss. Det är bara att hoppas att kommunen/regionen vid nästa upphandling även lägger in en serviceklausul i upphandlingsvillkoren. Våra sopor hämtas vid tomtgränsen. Den ynnesten kommer Västtrafiks kunder inte ens i närheten av.

Gång på gång ändrar Västtrafik busslinjerna till de resandes nackdel. Motiveringen är ofta ekonomisk men det drabbar framför allt de äldre i vår bygd som ofta saknar alternativa färdsätt. De får längre att gå till och från närmaste hållplats. Vintertid är risken för fallolyckor överhängande, att ta sig hem efter handel innebär många onödiga steg med tunga kassar i händerna. Detta skall inte drabba våra svaga.

Annons

Personer som på grund av ålder eller sjukdom inte längre kan eller får använda bilen är tvingade till att använda kollektivtrafiken och är helt i händerna på Västtrafiks ensidiga bedömning av lönsamhets- och bekvämlighetstänkande. För att spara några minuter på en linje väljer man att köra kortaste vägen utanför en tätort.

Det måste finnas en klart uttalad målsättning om att busslinjer skall genomlöpa platser där människor/kunder bor. Det får inte bli så att Västtrafiks resenärer måste ha tillgång till någon form av matartrafik för att kunna ta sig till och från bussen.

I fortsättningen bör därför alla förändringar av busslinjerna diskuteras hos pensionärsråden i respektive kommun för att vi skall få möjlighet att framföra synpunkter och tillvarata pensionärernas intressen.

Alf Andersson

ordförande PRO Södra Älvsborg

Rune Johansson

vice ordförande PRO Södra Älvsborg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons