Annons

Förändrar i verkligheten

Viktigt klimatval. Huvudfrågan i EU-valet är klimatet. Genom ambitiösa klimatmål som gör att näringslivet vågar investera i förnybar energi och energieffektivisering, kan vi undvika att lämna en katastrof till våra barn.
Debatt • Publicerad 15 maj 2014
EU:s politik kring fiske är katastrofal, och behöver reformeras, skriver miljöpartisterna Max Andersson och Hanna Bernholdsson. Foto TT
EU:s politik kring fiske är katastrofal, och behöver reformeras, skriver miljöpartisterna Max Andersson och Hanna Bernholdsson. Foto TTFoto: 

När man frågar väljarna så är klimat- och miljöpolitiken den viktigaste frågan inför EU-valet. Vi håller med. Om världens ledare fortsätter blunda för klimatförändringarna idag kommer vi att överlämna en katastrof till våra barn och barnbarn imorgon.

Miljöpartiet vill att EU ska ha ambitiösa klimatmål, som bestämmer riktningen och gör att näringslivet vågar investera i förnybar energi och energieffektivisering.

Annons

Vi vill att banker, företag och pensionsfonder ska veta att de får en bättre ekonomi genom att satsa på att utsläppsminskningar och smarta energilösningar än genom investeringar i kol och olja.

Men alla håller inte med oss. Moderaterna i EU-parlamentet har röstat emot att EU ska sätta bindande mål för förnybar energi och energieffektivisering. När EU-parlamentet röstade om att laga det trasiga systemet för handel med utsläppsrätter i fjol röstade moderaterna i Bryssel emot. I klimatpolitiken så är Moderaterna vår huvudmotståndare.

Miljöpartiet vill att när människor och företag står inför ett val så ska det miljövänliga valet vara enklare och billigare. Ekonomiska styrmedel fungerar, och den principen kan användas såväl för att underlätta för de som står i mataffären och vill handla ekologiskt, som för att skydda världshaven från plastskräp och för att minska klimatutsläppen.

Miljöpartiet har visat att vi kan göra skillnad i EU. Våra EU-parlamentariker har varit drivande i arbetet med kemikaliepolitiken, för att begränsa lobbyism och för att reformera EU:s katastrofala fiskepolitik. Miljöpartiet har inget emot att protestera, men vi är inget protestparti – vi förändrar i verkligheten.

EU har blivit topptungt, och bestämmer över alldeles för mycket. Vi gröna står upp för decentralisering och vill att makten ska ligga på den nivå där folkstyret är starkast.

EU:s valutaunion EMU har förvärrat den ekonomiska krisen, och i krisens spår växer nu splittringen mellan människor. Romer diskrimineras i flera länder, och tvingas söka sig bort från sina hem för att tigga. Högerextrema partier vill begränsa den fria rörligheten. Och samtidigt drunknar människor i tusental i Medelhavet på grund av att EU reser murar för att hindra människor på flykt från krig och förtryck att från söka asyl. Det måste vi ändra på.

En röst på Miljöpartiet i EU-valet är, förutom en röst på en ansvarsfull klimatpolitik, också en röst för ett öppet och humant Europa. Mot diskriminering, och för flyktingars rätt att söka asyl. Vi gröna är den starkaste kraften som står emot främlingsfientligheten.

Men valets huvudfråga är klimatet. Miljöpartiet går till val på en politik som tar ansvar för klimatet och barnens framtid. Den 25:e maj väljer du.

Max Andersson (MP) biologstudent, Göteborg, 4:a namn på Miljöpartiets EU-lista

Hanna Bernholdsson (MP) kandidat till Europaparlamentet och kommunfullmäktige

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons