Annons

För samarbete behövs kompromissvilja

Replik. Svar till Per Andersson (S), BT 19/8.
Debatt • Publicerad 25 augusti 2014

Per Andersson visar prov på att läsförståelse är ett generationsöverskridande problem. Moderaterna i Svenljunga lovade vid valet 2010 att arbeta för en sänkt kommunalskatt, inte att sänka kommunalskatten. Ordklyveri kan tyckas, men ändock – rätt skall vara rätt.

Jag anser att vi genomfört det utlovade arbetet, men kan naturligtvis inte påstå att vi lyckats med intentionerna. Orsakerna är flera, inte minst har skenande kostnader inom socialförvaltningen varit en tung börda att bära i mandatperioden. Kostnaderna är lagstadgade, så det är små möjligheter att påverka dessa för en kommun. Det vet Per Andersson.

Annons

Han ber, på vägnar av (S) i Svenljunga, om väljarnas mandat för att bryta blockpolitiken. Är det då en utsträckt hand till de borgerliga partierna, vars arbete han så förkastar? Eller förväntar sig Andersson att (S) skall uppnå egen majoritet? Eller är det valsamarbete som hägrar? För att samarbeta behövs vilja och förmåga att kompromissa, vilket de borgerliga partierna i Svenljunga har gjort i över 40 år.

Nåväl, låt oss se hur (S) i Svenljunga visat förmåga att samarbeta. Inför valet 2010 lanserades med pompa och ståt, och i närvaro av lokal media, valsamarbetet mellan (S) och (MP) i Svenljunga. Gick det ens två år innan ”skilsmässan” var ett faktum?

Inte ens i opposition klarar ni att hålla sams med era samarbetspartier. Hur skall det då gå, om ni plötsligt skulle få förtroendet och med detta dessutom behöva ta ansvar för er politik? Jag har förvisso full förståelse för er historik, då samarbete förutsätter att partierna åtminstone har en politik som någorlunda harmonierar, vilket ju (S) och (MP) inte har. Detta kommer även visa sig, om olyckan skulle vara framme, och de rödgröna skulle få makten vid riksdagsvalet den 14 september.

Per Andersson lovar även att ”genom att pressa ner arbetslösheten till den lägsta i EU, kommer antalet timmar i ekonomin öka, också i Svenljunga”. Fint med visioner, men när det enda skarpa förslaget från (S) verkar vara att erbjuda en tolv månaders ”projektanställning” i vården, så faller det tyvärr platt. Platser i vård och omsorg kostar mer skattepengar än vad de tillför och ett tolvmånadersprojekt är inte något varaktigt jobb.

Det är i det privata näringslivet som de nya arbetsplatserna behövs mest, för de tillför rena skattepengar. När vi lyckas med detta kan vi tillföra än mer pengar till välfärden. Det blir dock inte fler arbetstillfällen i det privata genom att höja arbetsgivaravgifter, reducera eller helt avlägsna RUT-avdrag eller för den delen, genom att höja restaurangmomsen.

Stefan Löfven och (S) verkar tro att de skall kunna trolla bort såväl lågkonjunktur som arbetslöshet. Helt i linje med trollkarlens hederskodex, så vägrar de dock berätta hur detta fantastiska nummer ska utföras. Men vi som följer med, inser att det endast är en illusion.

I övrigt är vi många som med spänning väntar på svar från Per Andersson med fler i (S) om deras syn på skuldsituationen i kommunen. I BT den 23 oktober 2013, påstår (S) att skulden är 510 miljoner kronor.

Den 21 mars 2014 menar ni att den är 345 miljoner kronor och nu senast skriver ni i er debattartikel att den ”nog är högst i Västra Götaland”.

Allianssamarbetet i Svenljunga har med andra ord gjort en heroisk insats och lyckats sanera kommunens skuld med en tredjedel (33 procent) på mindre än fem månader? Eller är det helt enkelt så att ni försöker vilseleda väljarkåren?

Urban Nylén (M) kandidat till KF i Svenljunga

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons