Annons
Debatt

Fler vill ha mer vindkraft

Under de senaste åren har det påbörjats en kraftig utbyggnad av vindkraften i Sverige. Men ändå vill invånarna i Västra Götaland att det ska satsas ännu mer på vindkraft än vad som sker idag, skriver Annika Helker Lundström, vd för Svensk vindenergi.
Debatt • Publicerad 25 juli 2012
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Andelen i Västra Götaland som vill att Sverige ska ”satsa mer” på vindkraft ökade från 74 procent under perioden 1999–2004 till 77 procent perioden 2005-2011, enligt en ny rapport från SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Det är inte bara Västra Götalands kommunpolitiker som bör lyssna till denna breda opinion när man fattar beslut om vindkraft. Också regeringen bör agera och öka ambitionsnivån för den förnybara elproduktionen.

En ökad satsning på vindkraft är inte bara central i kampen mot klimatförändringarna, den skapar dessutom tillväxt och nya jobb i Sverige. Den snabba globala vindkraftsexpansionen och det tyska beslutet att avveckla kärnkraften indikerar en framtida stor efterfrågan på både vindkraftverk och komponenter, viktig för svensk industri.

Annons

Vindkraftsutbyggnaden i Sverige har överträffat alla förväntningar, bland annat till följd av att vindkraften blivit billigare. Den rekordsnabba utbyggnaden har dock lett till att producenternas ersättning för ny förnybar el har blivit väsentligt lägre än förväntat. För två år sedan var ersättningen 35 öre per kilowattimme (kWh), för ett år sedan 25 öre/kWh och nu är nivån under 15 öre/kWh.

Under 2012 fortsätter den kraftiga utbyggnaden, men från 2014 ser det ut att bli en kraftig inbromsning – om inte de politiska ambitionerna för förnybar el höjs, så att de kan möta entreprenörernas nuvarande utbyggnadsplaner.

Regeringen bör tidigarelägga utbyggnaden av förnybar el, och höja ambitionsnivån fram till 2020. En ökad ambitionsnivå skulle visserligen leda till att kostnaden för den förnybara elen stiger något, men enligt Energimyndigheten kommer samtidigt den ökade elproduktionen att pressa ner priserna på el och totalt sett kommer genomsnittskostnaden för elkunden att bli lägre.

Vindkraftsutbyggnadens positiva utveckling beror på allt effektivare vindkraftverk och sjunkande kostnader. Tidigare behövdes cirka 15 000 vindkraftverk för att producera 30 TWh el, motsvarade cirka 20 procent av den svenska elanvändningen. Nu skulle vi klara det med omkring 4 000 moderna verk.

Alliansen och oppositionen bör enas om en fortsatt kraftfull utbyggnad av den förnybara elproduktionen. Förnybar el är långsiktigt hållbar och kan bidra till en minskad användning av kol och olja i Europa samtidigt som den ger exportinkomster till Sverige.

Vi i vindkraftsbranschen har ett stort ansvar att se till att utbyggnaden av vindkraften tar hänsyn till både naturmiljöer och närboende. Tidig information och aktiv dialog som säkrar de närboendes inflytande är viktigt. Genom att möjliggöra delägarskap kan allt fler ta del av vindkraftens alla fördelar och konkurrensen på elmarknaden ökar.

Annika Helker Lundström, vd Svensk vindenergi

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons