Annons

Fler morötter i vården

Förändra arbetssättet. Varje sommar har Säs problem att hitta tillräckligt med personal. Ofta slutar det med väldigt dyra nödlösningar. Det tycker skribenterna bör lösas med en mer långsiktig plan innehållande fler drivkrafter för de anställda.
Debatt • Publicerad 13 juni 2014
De kunskaper som de anställda i vården har måste kunna utnyttjas bättre, tycker skribenterna.
De kunskaper som de anställda i vården har måste kunna utnyttjas bättre, tycker skribenterna.Foto: TT

De senaste somrarna har sommarvikarieläget på flera av enheterna vid Södra Älvsborgs sjukhus (Säs) blivit allt mer pressat och personalen sliter för att få ihop bemanningen så att patienterna inte ska behöva vänta alltför länge utan få den vård de är i behov av.

Men varken dyra lösningar som bemanningsföretag eller extra lönepåslag räcker för att säkra tillgången på personal. I Centerpartiet tycker vi att det är viktigt att sjukvården fungerar hela året om och att vi har en personal som orkar, trivs och vill fortsätta och jobba i Västra Götalandsregionen.

Annons

Frågan om bemanning är alltid lika akut inför semestertider. För Säs del handlar bristen främst om sjuksköterskor, i dagsläget 30–35 stycken. I regionen efterfrågar vi en mer långsiktig plan för åtgärder, än de i dagsläget kortsiktiga semesterersättningarna. Att varje år locka personalen till att skjuta på sin semester och ibland tvinga in personalen under sin välbehövliga ledighet för att täcka upp luckor ingår inte i vår syn på en god arbetsgivare.

För att kunna behålla och locka ny personal till sjukvården krävs det flera åtgärder.

Sjukvården är den mest kunskapsintensiva branschen i samhället men tyvärr nyttjas inte personalens kunskaper fullt ut i dagsläget. Workshifting är ett arbetssätt som handlar om att ta tillvara alla olika funktioners kompetens.

Vilka arbetsuppgifter är nödvändiga att utföras av läkare och vilka kan med fördel utföras av en specialistsjuksköterska och vilka arbetsuppgifter kan förflyttas från en legitimerad sjuksköterska till en undersköterska?

Kontinuerlig kompetensutveckling, utbildningstjänster, kompetenskort, och karriärstegar tror vi är delar som krävs för att man ska kunna locka personal att arbeta inom sjukvården. En god löneutveckling som leder till en lönespridning på närmare 80 procent mellan en nyutbildad och en erfaren sjuksköterska på avdelningen hoppas vi också kan leda till att erfaren personal stannar kvar i verksamheten, både för att utföra en kvalitativ vård men också som handledare till nyexaminerade för att på så vis överföra all den kunskap som erfarenheten ger med åren.

Utöver den vanliga lönen vill Centerpartiet också se en form av bonussystem i sjukvården, likt det som finns inom folktandvården. Systemet bygger på att bonus utgår om uppdraget är väl genomfört och verksamheten uppnår de mål som finns för att säkerställa god tillgänglighet, kvalitet och bemötande.

Vi är övertygade om att vi skulle kunna använda mer morötter i vården för att skapa förändrade arbetssätt där patienten sätts i centrum och där vården som ger ett mervärde för patienten lyfts upp.

För att locka personal till Västra Götalandsregionen krävs att vi visar att vi är en god arbetsgivare som tar hand om vår personal, tar långsiktigt ansvar samt vågar testa och utveckla nya metoder.

Tyvärr ser vi i dagsläget inte att nuvarande politiska ledning i regionen S, V och MP har tagit frågan på tillräckligt stort allvar.

Ann-Christine Simonsson (C) Dalstorp, regionfullmäktigeledamot

Cecilia Andersson (C) Borås, regionfullmäktigeledamot

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons