Annons

Fler bostäder färre utredningar

Bostadsbristen ger fastighetsägarna makt, medan unga kommer i kläm. För byggföretagen är det ofta mer lönsamt att bygga dyra lyxlägenheter och bostadsrätter än de lägenheter som unga behöver, skriver Stefan Lindborg (V).
Debatt • Publicerad 16 augusti 2014
Det byggs numera mest bostadsrätter, som här i kvarteret Ortdrivaren i Kiruna. Det missgynnar bland annat ungdomar skriver Stefan Lindborg (V).
Det byggs numera mest bostadsrätter, som här i kvarteret Ortdrivaren i Kiruna. Det missgynnar bland annat ungdomar skriver Stefan Lindborg (V).Foto: TT

Vi som är unga idag är utlämnade till en bostadsmarknad i kris. I varannan svensk kommun råder det bostadsbrist. Det är brist på hyresrätter – den boendeform som unga framförallt efterfrågar – i 85 procent av kommunerna.

I de större städerna och studentorterna hänvisas vi istället till en osäker andrahandsmarknad, där villkoren är otrygga och hyrorna många gånger skyhöga. För att unga ska kunna leva trygga liv måste situationen på bostadsmarknaden förändras.

Annons

Sedan början av 1990-talet har det skett en total omsvängning på bostadsmarknaden. Vi har rört oss bort från en situation där staten och kommunerna förde en offensiv bostadspolitik för att garantera allas rätt till en bostad. Istället har bostadspolitiken i allt högre utsträckning marknadsanpassats. Denna utveckling har varit tydlig inte minst under den borgerliga regeringens tid vid makten.

Högerregeringen är inte intresserad av något annat än marknadslösningar. Detta trots att de senaste decenniernas marknadsanpassning har försvårat för möjligheten att ta oss ur bostadskrisen.

Det finns en tydlig intressekonflikt mellan de som tjänar på bostadsbristen och vi unga som får betala priset för den. Bostadsbristen ger fastighetsägarna makt. När det är många som konkurrerar om varje ledig lägenhet ökar deras möjlighet att ställa hårda krav och välja och vraka bland potentiella hyresgäster.

För byggherrarna är det många gånger mer lönsamt att bygga dyra lyxlägenheter och bostadsrätter än de lägenheter som unga behöver. Det är uppenbart att marknaden aldrig självmant kommer att lösa bostadsbristen. Det som krävs är en återupprättad bostadspolitik.

När den borgerliga regeringen i början av sin tid vid makten tog bort de sista statliga investeringsstöden för att bygga hyresrätter ledde det (föga förvånande) till att nybyggnationen av hyresrätter sjönk. För att förbättra ungas situation på bostadsmarknaden behöver det byggas fler hyresrätter till hyresnivåer som vi har råd att betala. Ung Vänster vill se återinförda statliga investeringsstöd. Dessa ska vara kopplade till att man bygger klimatsmarta lägenheter med ett maxtak på hyran. Om staten dessutom förändrar hyresrättens orättvisa beskattning ökar möjligheten att bygga billiga hyresrätter.

Kommunerna måste spela en mer aktiv roll för att säkerställa att vi unga kan flytta hemifrån. De allmännyttiga bostadsbolagen ska ges uppdrag om att bygga fler hyresrätter och hålla nere produktionskostnaderna så att hyresnivån blir lägre. Genom att använda upphandlingsverktyget offensivt och föra en aktiv markpolitik blir det möjligt för kommunerna att motbevisa det som högern ofta hävdar, att det inte skulle gå att bygga hyresrätter som inte kostar skjortan.

Unga som ska flytta hemifrån är inte betjänta av bostadsministerns 69 tillsatta utredningar – vi behöver fler lägenheter inte fler utredningar. Min generation är trött på att vara ”Generation otrygg” som hela tiden får stå tillbaka för högerns marknadslösningar. Det behövs en ny regering i Sverige, en regering som återupprättar en offensiv bostadspolitik där nybyggnation av hyresrätter sätts i centrum.

Stefan Lindborg (V) förbundsordförande Ung vänster

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons