Annons

Fastighetsbranschens önskelista till Mats Odell

Nu det många som filar på sin önskelista inför julen. Det gör även vi inom fastighetsbranschen men med två väsentliga skillnader. För det första vänder vi oss inte till jultomten med våra önskningar utan till kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell.
Debatt • Publicerad 15 december 2008

För det andra så ber vi inte om att han ska håva upp gåvor ur sin säck utan endast om att han ska tillåta att vi bedriver vår verksamhet efter dess fulla kapacitet.

Bostadshyresmarknaden fungerar inte. Det råder brist på hyresbostäder i hälften av landets kommuner och genom ombildning till bostadsrätt har 100.000 hyresbostäder försvunnit de senaste tio åren. Orsaken är dagens hårt reglerade marknad som dessutom har skapat svarthandel och orättvisa hyror. Idag är det de kommunala bostadsbolagen och Hyresgästföreningen som förhandlar om hyresnivåerna på hyresmarknaden. Resultatet fungerar sedan som norm för de privata fastighetsföretagens hyressättning. Många kommunala bostadsbolag har dessutom ett ekonomiskt stöd från kommunen. Konkurrensen är därmed satt ur spel och hyresgästernas efterfrågan och behov kan inte tillgodoses. Bristen på lönsamhet har lett till att många fastighetsföretag har sålt sina fastigheter för ombildning till bostadsrätter. Vår önskelista:

Annons

Att de kommunala bolagens hyresnormerande roll tas bort.

Att hyresgästens värderingar av lägenhetens kvaliteter får styra hyresnivån.

Att det ska finnas ett tak för hyresnivån så att ingen hyresgäst ska råka ut för ”chockhöjningar”. Det är ett argument som använts av Hyresgästföreningen som skäl för att inte vilja ha en förändring av hyreslagen.

Och när du ändå är igång; inför ROT-avdrag även för ägare av hyreshus. Det skulle leda till mer samhällsnyttiga energieffektiviseringar i flerbostadshus och till att fler skulle kunna få jobb.

I gengäld lovar vi i fastighetsbranschen att vara snälla under 2009. Faktum är att 7 av 10 fastighetsföretagare säger att ett förändrat hyressättningssystem kommer att vända trenden och leda till att det byggs mer hyresrätter där det som bäst behövs.

Rudolf Antoni

Fastighetsägarna Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons