Annons

Fastigheterna nyckel till bättre ekonomi

Några socialdemokrater, Ingvar Josefsson, Gunhild Amundssen, Mona och Kurt Carlbom, gör sig till talesmän för socialdemokraternas uppfattning om hur besparingar inom Svenska kyrkan i Borås ska ske.
Debatt • Publicerad 21 januari 2008

De har utnämnt posk och moderaterna till sina meningsmotståndare Moderaterna som de i två val har haft samverkan med. Varken Josefsson eller Amundssen skulle ha haft sitt vice ordförandeskap i kyrkogårdsnämnden eller ordförandeskap i fastighetsutskottet om man följt valresultatet och inte samverkat med moderaterna.

Att (s) inte vill stödja kyrkans förskola är ingen hemlighet. Här råder samma partipiska som i den kommunala socialdemokratiska politiken. Ett effektivt utnyttjande av kyrkans fastigheter genom t.ex. förtätning är också en form av besparing. Ekonomin för kyrkans förskola och fritidshem är kostnadsneutral d.v.s. det bidrag man får från kommunen samt föräldrarnas avgifter täcker verksamheten. Dessutom anslår kyrkoråden en summa för att samordna förskolorna och fritidshemmet med övrig barnverksamhet.

Annons

Syftet med kyrkans förskolor är dock inte av ekonomisk natur. Det är att ge en uppföljning av dopet och att ge en kristen undervisning och fostran. Då måste man börja från grunden och inte som artikelförfattarna föreslår då barnen hunnit in i tonåren. Ett hus bygger man på en stabil grund och börjar inte med andra våningsplanet.

En kvalitativt god ungdoms- och konfirmandverksamhet är, så vitt vi vet , alla nomineringsgrupper eniga om. Då är kyrkans lägergård Bovik en plats vi vill värna om som en mötesplats inte bara för ungdomar utan för alla åldrar.

En analys av Svenska kyrkans fastigheter i Borås är utförd och visade att kostymen är alldeles för stor. Vid en undersökning som gjorts i hela riket avseende lokalbeståndet beräknat kvadratmeter per medlem ligger Borås ojämförligt i topp, d.v.s. störst yta per medlem.

För att ha råd med en god verksamhet måste vi sålunda minska vårt fastighetsbestånd radikalt om vi inte ska göra stora besparingar på personal, som har det viktiga uppdraget att göra alla folk till Jesu lärjungar.

Svenska kyrkan i Borås måste göra en besparing på c:a 5 miljoner denna mandatperiod, alltså före 2010. Inom posk anser vi att detta i första hand ska ske genom att minska fastighetsbeståndet eller förtäta genom hyresintäkter. Om denna åtgärd inte visar sig tillräcklig kommer personalminskning att ske där det så är möjligt.

Posk har på sitt program sedan 15 år slopande av sammanträdesarvodena. Som jämförelse kan nämnas att i en sådan stor samfällighet som Göteborg utgår inte några sammanträdesarvoden.

Birgitta Dahlin

vice ordförande i Brämhults kyrkoråd

Kärstin Ekvad

ledamot i Gustav Adolfs kyrkoråd

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons