Annons

EU eller LO

LO:s ordförande har varnat för en stormig avtalsuppgörelse nästa gång, om regeringen inte går med på att utländska företag skall ha svenska kollektivavtal, något som EU inte tycks mena.
Debatt • Publicerad 27 januari 2008

Här anser BT:s ledare den 21 januari att EU:s åsikt bör gå före LO:s. Men detta är egentligen detsamma som att en stor konsumentgrupps intressen bör gå före en mindre yrkesgrupps intressen. EU står tydligen på konsumenternas sida.

Att en större konsumentgrupps intressen skall gå före en mindre yrkesgrupps intressen har ju LO och socialdemokraterna också förfäktat tidigare men inte nu längre. När så gott som hela den svenska textilindustrin slogs ut för några år sedan ansågs ju detta acceptabelt, eftersom lågprisimporten skulle komma konsumenterna till godo. Men LO och socialdemokraterna anser inte nu att billigare och effektivare utländska byggnadsentreprenörer skall få komma bostadskonsumenterna till godo.

Annons

Det är allmänt bekant att de totala byggkostnaderna i Sverige är mycket höga, något som slår hårt mot den stora gruppen bostadskonsumenter. Det är också bekant att kvaliteten inte alltid varit den bästa. I nyutgiven facklitteratur kan man läsa att i varje fall småhusbranschen är infekterad, inte bara av fukt och mögel utan framförallt av fusk och mygel. Detta beror naturligtvis på att branschen inte varit konkurrensutsatt utan levt ett inhemskt, skyddat liv.

Det svenska folket skulle naturligtvis gynnas av att byggbranschen blev mer konkurrensutsatt. I andra sammanhang uppfattas ju konkurrens som något positivt. Varför skulle inte detta gälla för byggbranschen?

Självklart kan en ökad utländsk konkurrens inom byggbranschen medföra omställningsproblem för många entreprenörer. Men på sikt kommer det att ske en anpassning och utjämning till övriga EU, vilket också är meningen. Därför måste en början till anpassning ske någon gång.

Vinnarna vid ökad utländsk konkurrens inom byggbranschen blir de svenska bostadskonsumenterna som egentligen är hela svenska folket. µ

Lennart Olsson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons