Annons
Debatt

Ett välregisserat kongressmöte

Tisdagens möte angående kongresshuset blev precis så välbesökt och välregisserat som kommunalråden kunde önska sig.
Debatt • Publicerad 1 april 2014

Exakt två timmar långt där den första halvtimman gick åt till en genomgång av Svensk Handels utveckling 1991–2013, och vikten av att vi skall konsumera lokalt. Vad har detta långsökta sammanhang med ett nytt kongresshus i Folkets hus att göra?

Därefter en snabb bildförevisning på skisser och möbleringar i det tilltänkta kongresshuset som avslutades med   ”det är nu arbetet börjar med utformningen av huset”.

Annons

Man kan undra om de 2,5 miljoner kronor som hitintills spenderats på arkitektarvoden bara gällt idéer eller om det utgjort något slags förskott?

Sedan kom turen till Annette Carlson (M) att presentera Ulf Olsson (S), som talade sig varm om hur staden utvecklat sig sedan den stora krisen på 1970–80-talet då tekokrisen härjade. Om tillkomsten av Sandwalls plats, Högskolan, Borås Arena och Simonsland. Om SP:s expansion och om hur staden växer och boråsarna blivit stolta över sin stad. Om vikten av fortsatt expansion och om kongresshusets roll i detta.

Han besvarade också frågan han fått i förväg om hotellsituationen i Borås. Det verkar stå en kö av intresserade investerare att börja bygga bara kongresshuset påbörjas. Något som motsäges av Borås okrönte hotellkung, ägaren av mer än 50 procent av Borås hotell och ordförande i BoråsBorås AB.

I BT den 11 januari säger han att hotellsituationen i Borås först 2019–20 gör det rimligt att tillföra ett större antal rum. Nu är underskottet av rum vid en full kongress på mellan 500 och 700 rum, annars blir det att övernatta i Göteborg.

Den andra timman ägnades åt publikens frågor ledd av en verbalt skicklig moderator, tillika en av undertecknade för kongresshuset.

Enbart korta frågor, tre om tre, och att diskussioner ej var tillåtet klargjordes innan mötet började.

På min fråga till arkitekten Bo Karlberg om han tyckte att han lyckats med att uppfylla de krav som fullmäktige beslutade i februari 2012, svarade han att han inte kände till dessa.

Jag har läst både dessa krav, och Sveriges enda (självutnämnde) mötesexpert Björn Masuhrs grundförutsättningar för ett fungerande möteshus, och vågar påstå att de är uppfyllda enbart till cirka 50 procent.  

Tidsutrymmet för dom som är tillskyndare av och dom som är emot ombyggnaden fördelades ganska lika och besvarades till övervägande del av Ulf Olsson.

Dock kom aldrig professor emeritus i vård och omsorg, Christer Bergqvist, till tals trots ivrigt vinkande.

Annons

Hans frågor gällde kostnaden för en investering på 210 miljoner kronor, och ett framtida årligt underskott på 18 miljoner, kontra framtida investeringar och kostnader för kommunens kärnområden, skolor för en kraftigt ökande barnaskara och vård för en ännu kraftigare ökande mängd pensionärer.

När mötet avslutades efter prick två timmar hade en ny fråga växt fram i mig, utöver de jag skriftligen förberett och gav till kommunalråden.

Vad var det egentligen fullmäktige enhälligt beslöt den 16 januari? Var det att man skulle bygga ett kongresshus för 210 miljoner kronor oavsett sina krav, eller var det att man skulle bygga ett kongresshus efter de krav man beslutat 2012 oavsett kostnaden?

Mats Svensson

nätverket mot kongresshuset

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons