Annons

Ett uppsving för landsbygden

Under coronakrisen har vi sett ett ökat engagemang för den svenska landsbygden och dess möjligheter, men det finns också utmaningar att ta tag i för att göra det mer attraktivt att bosätta sig på landet, skriver C-politiker från Tranemo och Svenljunga.
Debatt • Publicerad 5 augusti 2020
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Coronakrisen har inneburit ett ökat engagemang för den svenska landsbygden, konstaterar Eva Johansson och Lennart Haglund.
Coronakrisen har inneburit ett ökat engagemang för den svenska landsbygden, konstaterar Eva Johansson och Lennart Haglund.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Coronakrisen lamslog både oss svenskar och övriga världen i början av året. Vi vet fortfarande inte hur och när vi kommer att få se ett slut på detta. Vad vi dock ser är ett ökat engagemang för den svenska landsbygden och dess möjligheter.

Aldrig tidigare har intresset för fritidshus varit så högt, då fler än vanligt vill tillbringa sommarsemestern i Sverige. Vi ser även att många valt att bo och arbeta i sina fritidshus under våren, för att undvika större samlingar av människor. När folk inte reser i onödan och vill undvika trängsel, går de till sin lokala affär, och det har inneburit ett uppsving för många av handlarna på landsbygden. Det har också inneburit en nyfikenhet för den svenska maten, dess ursprung och vår möjlighet att öka produktionen.

Annons

Kanske är det så att den svenska landsbygden nu får den efterlängtade synligheten som länge efterfrågats, kanske är det även så att den svenska landsbygden även får den attraktivitet som krävs för att fler människor ska välja landet som sin plats att leva och bo på.

”Vi måste se till att skapa en lagstiftning som är anpassningsbar och tar hänsyn till att kommunerna runt om i landet har olika förutsättningar och möjligheter.”

I Sverige finns 42 000 mil stränder, längs kust och sjöar. Dessutom rinner 41 000 mil smala vattendrag genom landet. Men all denna kust och alla dessa sjöar och vattendrag är idag hårt reglerade av strandskyddslagstiftningen. En förlegad lagstiftning som idag sätter stopp för människors drömmar om livskvalitet och kommuners visioner och framtidsplaner för lokala, strandnära områden.

Som lagstiftningen ser ut i dag är den i många fall en stoppkloss för individers framtidsvisioner. Vi måste se till att skapa en lagstiftning som är anpassningsbar och tar hänsyn till att kommunerna runt om i landet har olika förutsättningar och möjligheter. Vår lagstiftning borde skapa och inte begränsa möjligheterna för landets kommuner att utveckla strandnära områden. Lagstiftningen måste göras om så att den inte fortsätter att förhindra kommunernas och landsbygdens utvecklingsmöjligheter. Detta är en viktig frihetsreform för landsbygden och därför har Centerpartiet sett till att en utredning nu är tillsatt för att se över denna lagstiftning.

I spåren av coronakrisen ser vi en digital sårbarhet i landet. Fler har sin arbetsplats vid köksbordet istället för kontoret och för många fungerar det bra, för andra sämre. Därför måste det nu tas krafttag för att fortsätta bygga ut bredbandet.

Den senaste statsbudgeten innebar ökade bredbandssatsningar på 650 miljoner kronor, efter att Centerpartiet drivit på. Men det räcker inte. Kommande år måste resurserna till bredbandsutbyggnaden prioriteras och öka ytterligare. Där marknaden inte kan räkna hem sina investeringar krävs att staten går in och bidrar. Vi kommer jobba för att staten ska öka satsningen ordentligt.

”Vi vill se ett Sverige som banar vägen för hållbar, innovativ mat som är lönsam.”

Den mat som tillverkas i Sverige håller hög kvalitet. Våra svenska miljökrav gör även att tillverkningen hela tiden blir mer och mer hållbar. Redan idag är matproduktionen här ofta bättre än i andra länder i EU.

Det är viktigt att du ska kunna handla både närproducerat och miljövänligt. Därför vill vi ha fullständiga innehållsförteckningar och märkningar som talar om varifrån maten kommer. Då blir det lättare för dig att göra bra val i affären.

Vi är dessutom ett land med en stark matkultur, men den kan bli ännu starkare. Vi vill se ett Sverige som banar vägen för hållbar, innovativ mat som är lönsam. Mat för oss som bor i Sverige, men också mat som människor i andra länder vill köpa.

För oss centerpartister är det viktigt att möta utmaningarna när de kommer – stora som små. Vi vill se ett Sverige där alla drar sitt strå till stacken, ett Sverige som vänder problem till möjligheter.

Eva Johansson (C), Svenljunga

Lennart Haglund (C), Tranemo

Annons
Annons
Annons
Annons