Annons

Ett grönt och humant EU

Vässad klimatstrategi. EU har EU sänkt sina ambitioner inom miljöområdet. Det anser skribenterna som därför tycker att Europaparlamentet behöver ta ut en ny riktning när det gäller de framtida miljöambitionerna.
Debatt • Publicerad 7 maj 2014
Skribenterna hoppas på ett grönare EU, kanske lika grönt som det här området kring Guadiamarfloden i södra Spanien? foto tt
Skribenterna hoppas på ett grönare EU, kanske lika grönt som det här området kring Guadiamarfloden i södra Spanien? foto ttFoto: 

EU påverkar dig som privatperson, och samhället du lever i mer än man kan tro. Allt från träet i din soffa, kemikalierna i dina kläder till gummit i dina cykeldäck regleras på EU-nivå.

EU beslutar även om stora frågor som påverkar klimat och mänskliga rättigheter vilket öppnar för både slappa lagar, men också lagar som kan bidra till människors och naturens överlevnad. Här har du som medborgare en central roll. Du har makt. Därför är det viktigt att du röstar den 25 maj.

Annons

Klimatet är vår tids stora ödefråga och i EU kan Sverige vara ett föregångsland och visa vägen. Sveriges nuvarande regering har svikit klimatfrågan. I januari presenterades i EU ett förslag till en ram för klimat och energipolitik fram till år 2030, ett förslag som i praktiken innebär sänkta klimatambitioner.

Istället för att vara ett föredöme så har både Moderaterna och Kristdemokraterna valt att stödja EU-kommissionens sänkta klimatambitioner, medan Miljöpartiet i EU:s gröna grupp lägger fram förslag för en vässad klimatstrategi där vi i EU tar vårt ansvar för den klimatkris som varje år kräver hundratusentals liv.

Klimatkatastrofer eller krig tvingar människor på flykt och många försöker ta sig till Europa i hopp om ett bättre och säkrare liv. Idag finns det dock inga lagliga vägar in till EU och varje år mister cirka 2 000 flyktingar livet när de försöker ta sig hit. Så länge EU:s regler ser ut såhär kommer människor mista livet, bli traumatiserade eller gå igenom onödigt mycket lidande.

I Europaparlamentet vill Miljöpartiet se till att flyktingar ska kunna komma till EU tryggt och lagligt, bland annat genom att införa EU-ambassader där människor kan söka asyl. Vi vill ändra på EU:s gränspolis Frontex uppdrag så att de hjälper personer i fara istället för att fokusera på att hindra människor på flykt från att komma hit.

Vi vill även avskaffa Dublinförordningens regler som säger att du måste söka asyl i det EU-land du först kommer till, istället för det land du helst vill leva i eller det land som bäst tar emot en.

Vi vill ha ett humanare EU där våra medmänniskors rörlighet och frihet att leva det liv de vill inte ska begränsas av vilken nation som står i passet.

EU har en viktig roll när det gäller mänskliga rättigheter. I december presenterades Estrela-rapporten som lyfter kvinnors och hbtq-personers rättigheter. Den möttes i parlamentet av burop och hånskratt och röstades ner av den konservativa högern, bland annat av flera svenska högerparlamentariker.

Miljöpartiet är som feministiskt parti en nödvändig motkraft om vi ska ha ett samhälle fritt från förtryck och diskriminering.

I början av året uppmanade Miljöpartiet och andra gröna EU-partier att det skulle antas en strategi för att motverka diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet, något som antogs av EU. Detta var ett steg mot ett humanare Europa, men det finns fortfarande starka krafter som vill ta oss bakåt i utvecklingen.

Miljöpartiet behövs för att hålla tillbaka dessa krafter, och för att säkra européernas mänskliga rättigheter.

Annons

Politik är en möjlighet att ta ställning, att säga vilken värld vi vill ha. Vi i Miljöpartiet har tagit ställning för ett klimatvänligare Europa där mänskliga rättigheter prioriteras och där kön, sexualitet eller vart du är född inte ska påverka din livskvalitet. Den 25 maj kan också du ta ställning för ett humanare Europa genom att rösta grönt.

Ellen Kasimir kandidat EU-parlamentet (MP)

Josefin Sasse språkrör Grön Ungdom Väst 

Neira Kahrimanovic språkrör Grön Ungdom Öst

Sara Thorngren språkrör Grön Ungdom Syd

Sandra Fogelberg ledamot Grön Ungdoms förbundsstyrelse

Linnea Andersson ledamot Grön Ungdom Syd

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons