Annons
Nyheter

Etablera en vegetarisk samhällsnorm

Vi ser redan att köttnormen i Sverige är på väg att lösas upp, skriver Per-Anders Jande och Jonas Norberg.
Per-Anders JandeJonas Norberg • Publicerad 5 oktober 2015

Normer är regler som vi följer, ofta utan att fundera över det. Det är saker vi bara gör. Som att vi hälsar genom att ta i hand. Många normer underlättar vardagen. Det skulle vara jobbigt om vi inte hade något överenskommet sätt att hälsa, till exempel. Men vissa normer har allvarliga konsekvenser. En sådan norm är köttnormen.

Vi kan inte producera i närheten av den mängd kött och foder vi behöver för vår matkonsumtion i den rika delen av världen. Därför importerar vi från fattiga länder. Eftersom det är mer lönsamt att producera foder till rika länder än mat till fattiga slås lokal matproduktion ut.

Annons

Kött- och foderproduktion är också den största källan till vattenföroreningar världen över och bidrar kraftigt till att miljarder människor inte har tillgång till rent vatten. Haven fiskas ut, främst för foder, men också för direktkonsumtion av människor. Allt fler havslevande populationer och arter försvinner, med ekosystemkollaps som följd. Köttnormen gör därför väldigt stor skada, för individer och för samhället i stort. Både i Sverige och globalt.

I framtiden kommer vi inte att kunna äta kött i de mängder vi gör idag. Det kommer helt enkelt inte att finnas möjlighet att producera så mycket. Men ju mindre kött vi äter redan nu, desto ljusare framtid har planeten.

Vegetariska världsdagen och köttfria oktober utmanar samhällets rådande köttnorm. Vi ser redan att köttnormen i Sverige är på väg att lösas upp. Flera politiska ungdomsförbund, ideella organisationer, företag, sjukhusavdelningar, myndigheter och skolor har vegetariskt som standard i matsalar och på konferenser och möten. Detta har även tagits upp till diskussion inom Svenska kyrkan och politiker har motionerat om att införa vegonorm i flera kommuner.

Väljer du att äta vegetariskt under köttfria oktober hjälper du till att undergräva köttnormen och etablera en vegetarisk samhällsnorm. Det kommer att ge stora positiva effekter för miljön och folkhälsan. Och färre fattiga människor kommer att tvingas in i kronisk hunger och svält.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons