Annons

En miljard som gynnar Skene

En statlig hälsomiljard, som flyttar fokus från kortare köer till att stärka vården för de som har störst behov. Den satsningen vill Miljöpartiet göra. Enligt skribenterna skulle det i framtiden bland annat kunna utveckla den nära vården i Skene.
Debatt • Publicerad 14 augusti 2014
Med en satsning på bland annat närvårdsrehabilitering skulle vården på Säs i Skene kunna få en positiv utveckling i framtiden. Det skriver Miljöpartiets tre toppnamn på regionvalslistan.
Med en satsning på bland annat närvårdsrehabilitering skulle vården på Säs i Skene kunna få en positiv utveckling i framtiden. Det skriver Miljöpartiets tre toppnamn på regionvalslistan.Foto: Lars-Åke Green

Alliansregeringen missar målet för hälso- och sjukvården. Genom att envist fortsätta rikta en detaljerad kömiljard, där man delar ut en miljard kronor till de landsting som kortar sina köer fortast, så riskerar man att prioritera patienter med milda åkommor framför patienter med svåra sjukdomar.

Kömiljarden tar inte hänsyn till de mest sjuka eller folkhälsan på sikt. 

Annons

Därför föreslår vi i Miljöpartiet de gröna istället införandet av en hälsomiljard. Vi vill lyfta det hälsofrämjande arbetet, vars resultat inte alltid är lika direkta som korta köer. Avsikten är att ge stöd till en omställning för en mer hälsofrämjande vård.  

Ett införande av en hälsomiljard skulle flytta fokus från kökortning för relativt friska patienter till att i stället stärka vården för dem med störst behov. Då ger vi bättre förutsättningar för regionen och kommunerna att vidta förebyggande åtgärder för de äldsta invånarna.

En hälsomiljard skulle bland annat innebära möjligheter till starkare insatser för social trygghet och meningsfullhet, för ett stärkt fokus på förebyggande insatser, hembesök, för fysisk aktivitet och rehabilitering. 

Miljöpartiet vill att Västra Götalandsregionen sätter ett starkt fokus på det hälsofrämjande arbetet inom vården. Genom att arbeta med fysisk aktivitet på recept och satsningar på 65 miljoner nya kronor till närvårdsrehabilitering, så tror vi att det finns goda förutsättningar att utveckla den nära vården i Skene också i framtiden. Till det krävs en del modiga beslut – vi måste våga blicka framåt och göra en kraftansträngning tillsammans.

Med en statlig hälsomiljard så förs fokus från de stora sjukhusens löpandebandprincip till en vård som ser hela människan och sätter in den i ett samlat perspektiv – på lokalsjukhusen, inom ambulanssjukvården, i primärvården, i den kommunala vården och ända in i hemmet. Det kommer att öka livskvaliteten för de sköraste människorna – dem som vi brukar kalla för regionens guldkortspatienter.

Miljöpartiet är en garant för att en hälsomiljard införs i en eventuell rödgrön regering efter valet. Vi är också en garant för stärkt samverkan och engagemang mellan olika myndigheter, också lokalt. Därför bör du rösta grönt både på riksnivå, i regionvalet och lokalt i din kommun.

Birgitta Losman (MP) Bollebygd, regionråd och första namn på regionvalsedeln

Johanna Westerlund (MP) Svenljunga, andra namn på regionvalsedeln

Staffan Falk (MP) Borås, tredje namn på regionvalsedeln

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons