Annons
Debatt

En mer likvärdig asylbedömning

För några dagar sedan framkom nyheten om 15-årige Ali från Afghanistan, som gränspolisen i Malmö envisades med att vilja utvisa trots att Migrationsverket, som beslutat om utvisningen, hade ändrat sig och ville pröva ärendet igen.
Debatt • Publicerad 13 september 2012

Ali hade mycket ömmande skäl i form av upprepade övergrepp och en traumatisering som hade fått honom att sy igen sin egen mun. Att Migrationsverket, som är beslutande instans, har företräde framför gränspolisen, som är verkställande instans, är så självklart att det inte borde behöva påpekas.

EU-samarbetet har varit mycket effektivt för att riva gränser mellan medlemsländerna. Detta har gett miljontals människor fred, demokrati och ökat välstånd. Sedan 1999 har EU talat om att bygga upp ett gemensamt asylsystem för att på ett så säkert sätt som möjligt kunna ge skydd på vår kontinent för de människor som flyr från förtryck och våld. Nu är snart regelverket på plats med ett sådant gemensamt system som också ska hjälpa oss att övervaka asylsystemen i alla medlemsländer så att alla lever upp till kraven.

Annons

Efter flera års arbete och intensiva förhandlingar mellan Europaparlamentet, med Cecilia Wikström (FP) som sammanhållande, EU-kommissionen och ministerrådet är dessa nu överens om en ny Dublinförordning, som väntas träda i kraft i vår och som innebär väsentliga förbättringar. Ansvarsfördelningen mellan medlemsländer blir tydligare och rättssäkerheten för den individuella asylsökanden stärks.

”Låst förvar” av flyktingar har tidigare kunnat pågå i princip hur länge som helst. Även om vi liberaler motsätter oss att flyktingar över huvud taget får behandlas som brottslingar, är det en framgång att låst förvaring nu begränsas till max tre månader.

Alla länder ska ge en likvärdig asylbedömning. Det är inte rimligt att två flyktingar med precis samma asylskäl kan ha helt olika chans att få stanna, beroende på vilket land de söker asyl i. Detta har bidragit till att tio medlemsländer idag tar emot 90 procent av alla asylsökande i EU. 17 länder skulle alltså kunna göra betydligt mer.

Ett land får inte skicka tillbaka den asylsökande till första ankomstlandet, om han eller hon inte kan garanteras att få sina grundläggande rättigheter tillgodosedda där. I en sådan situation ska landet där personen befinner sig ta över ansvaret. Ali, som här skulle skickas tillbaka till Italien där han utsatts för flera grova övergrepp, skulle alltså enligt nya Dublinförordningen garanterat slippa utvisning och i stället få sin ansökan prövad i Sverige.

I den bästa av världar skulle vi inte behöva reglera migration, men den nya Dublinförordningen ger den enskilde flyktingen större rättssäkerhet och tydliga regler för medlemsländerna att leva upp till.

Cecilia Wikström (FP)

EU-parlamentariker och rapportör för Dublinförordningen

Anne-Marie Ekström (FP)

EU-ansvarig Södra Älvsborg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons