Annons

Det krävs en vindbruksplan i Borås

För Moderaterna är Sveriges elproduktion en mycket viktig fråga.
Debatt • Publicerad 16 juni 2014
Skribenterna från (M) vill ha en plan för byggen av vindkraftverk i Borås.
Skribenterna från (M) vill ha en plan för byggen av vindkraftverk i Borås.Foto: Lennart Magnusson

Stabil, pålitlig och hållbar elektricitet är en förutsättning för jobb och samhälleligt välstånd. För oss är det viktigt att ta ställning för just stabilitet, pålitlighet och hållbarhet framför enskilda teknikers för- eller nackdelar.

Vi vill lämna till marknaden att styra utvecklingen av vilka tekniker som är de bästa för att minimera utsläppen av växthusgaser, och undvika subventioner av enskilda produktionsformer. Men det finns en teknik som är på frammarsch och det är vindkraften.

Annons

I Borås finns flera intressenter som vill bygga vindkraft, men vi har inget regelverk som styr hur vi ska lokalisera vindkraften på bästa sätt i kommunen. Det finns ett dokument som ger viss vägledning, men det är inte tillräckligt.

Vi moderater vill därför att det tas fram en vindbruksplan där det blir tydligt var det är lämpligt respektive olämpligt att bygga vindkraftverk. En sådan plan skulle göra det betydligt enklare att fatta beslut om vindkraft, och det skulle göra det tydligare för medborgarna hur kommunen planerar den framtida markanvändningen. I en sådan plan behöver vi uppställa tydliga villkor för vindkraftsetableringar.

Ur ett moderat perspektiv är den sociala hänsynen mycket viktig. Det räcker inte att vindkraften är hållbar ur ett klimatperspektiv, det krävs också att de som ska bo och verka i närhet av vindkraftverk kan acceptera den. Vi vill därför att möjligheterna till lokal förankring och samtycke ska vara mycket omfattande. Till dess att en vindbruksplan är antagen kommer vi moderater inte att tillstyrka vindkraftsetableringar i kommunen.

I en enkel fråga ställd till Ulf Olsson (S) i kommunfullmäktige frågar Moderaterna hur det rödgröna styret ser på framtagandet av en vindbruksplan. En enig Miljö- och konsumentnämnd har tillskrivit kommunstyrelsen i december 2012 och påpekat vikten av att kommunen skyndsamt arbetar fram en ny vindbruksplan.

Sedan dess har inget hörts från den rödgröna ledningen i kommunstyrelsen. Vi är bekymrade över att de rödgröna inte ger några som helst direktiv om vindkraften. Det är särskilt bekymmersamt eftersom frågan blir allt mer aktuell i och med den teknologiska utvecklingen av vindkraften, vilket ofta innebär att vindkraftverken är betydligt högre än tidigare.

Det finns företag som planerar för vindkraft och vi vill att det ska vara tydligt för dem var det kan vara värt att fundera över att satsa på vindkraft.

Så länge vi inte har en vindbruksplan kan vi inte tillstyrka några nya vindkraftverk. Vi vill bidra till en klimatneutral elproduktion, men det kräver politisk styrning. Det har de rödgröna inte levererat.

Lars-Gunnar Comén (M) 1:e vice ordförande Miljö- och Konsumentnämnden

Per Månsson (M) ordförande Samhällsbyggnadsnämnden

Annette Carlson (M) kommunalråd

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons