Annons

Debatt: Mikrobryggerier kan hotas

Beslutet att återigen utreda gårdsförsäljning är ett enögt och ovarsamt sätt att handskas med vår framgångsrika alkoholpolitik, anser Per Blanck.
Debatt • Publicerad 3 juni 2018
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Riksdagen har beslutat att få till stånd så kallad gårdsförsäljning i Sverige. Tanken är att lokala producenter av alkoholdrycker också själva ska kunna sälja sina produkter på plats. Härigenom anses framförallt landsbygden gynnas och med ökad turism och sysselsättning.

Frågan är tidigare utredd och då har det visat sig att det undantag från fri försäljning av alkoholdrycker som Sverige har från EU, skulle hotas om några producenter gynnades mer än andra.

Annons

Behövs ens gårdsförsäljning? Bryggerinäringen växer enligt den egna branschorganisationen rekordartat sedan några år tillbaka. För åtta år sedan fanns det 40 bryggerier, nu är de 400, merparten hantverksinriktade mikrobryggerier. Och detta har skett utan gårdsförsäljning, men kanske delvis tack vare att det är lätt för de små bryggerierna att få avsättning för sina varor via Systembolaget.

Försäljning via Systembolaget gör det lätt för små producenter att nå ut till en bred kundkrets och de behöver inte satsa resurser på distribution i någon större utsträckning. Det som krävs är att ölet har en viss lägsta kvalitetsnivå och att det bedöms finnas efterfrågan. På de tre närmsta Systembolagen hamnar då ölen direkt på hyllan.

För att ölet skall gå att beställa i hela Sverige får den lokale producenten se till att ölet kommer till Systembolagets distributionscentral i Örebro. Det är alltså mycket enkelt att få tillgång till ett unikt stort och välfungerande distributionsnät.

Alkoholpolitiskt är mikrobryggerierna inte något hot mot folkhälsan eftersom den totala mängden alkohol som konsumeras inte ökar, folk dricker inte mer öl, de väljer andra sorter. Detta visas av att starkölskonsumtionen minskat några procent de senaste åren. Mikrobryggeriernas hantverksmässiga produktion kan till och med bidra till en lägre konsumtion eftersom ölet blir dyrare, i vissa fall betydligt dyrare per liter.

Beslutet att återigen utreda gårdsförsäljning är ett enögt och ovarsamt sätt att handskas med vår framgångsrika alkoholpolitik. Det är uppenbart att riksdagens majoritet okritiskt tagit till sig producentlobbyns argument.

Resultatet kan, om det går illa, bli att Systembolagets försäljningsmonopol försvinner och då också de möjligheter som producenter har att på ett enkelt sätt nå stora konsumentgrupper.

Per Blanck, ordförande, Alkoholpolitiskt forum väst

Annons
Annons
Annons
Annons