Annons

Debatt: Om flickors klädsel kollas i Borås – stoppa det!

Om det förekommer kontroll av flickors klädsel i Borås måste den upphöra omedelbart. Alla flickor och kvinnor i Borås och i hela Sverige ska ha samma frihet och då måste vi från samhällets sida visa tydligt att jämställdheten gäller alla, skriver Anne-Marie Ekström.
Debatt • Publicerad 12 juni 2018
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

En islamisk skola får möjlighet att starta i Borås efter att Högsta förvaltningsdomstolen sagt nej till Borås stads begäran om att överpröva beslutet i lägre domstol. En undersökning av Göteborgs Posten nyligen visar att småflickors klädsel kontrolleras på förskolor i vissa områden. Föräldrar kräver att deras små döttrar bär slöja hela dagen. När flickan vill ta av slöjan ska personalen tvinga den på igen på flickans huvud.

Detta är två alarmerande nyheter den senaste tiden. Förskolan och skolan ska vara ickekonfessionell. Förskolan och skolan ska aldrig acceptera krav på könsåtskillnad och särbehandling på grund av kön eller religionstillhörighet. Alla barns rättigheter ska respekteras.

Annons

Det viktigaste är att nyanlända barn snabbt lär sig svenska. Detta gäller också förskolebarn. Nyligen har Liberalerna skrivit en motion till kommunfullmäktige om att Borås ska ordna en språkförskola för barn över tre år, där språkutbildning blandas med vanlig förskoleverksamhet tillsammans med andra barn. Det är där integrationen börjar. Inte genom att kontrollera flickors klädsel.

Om det förekommer kontroll av flickors klädsel också i Borås på samma sätt som i Göteborg måste den upphöra omedelbart. Kontroll redan i förskolan medför en stor risk att den fortsätter även i skolan. Särskilt om skolgången sker i en islamisk skola där tolkning av religionen kan styra hur flickor behandlas.

Alla flickor och kvinnor i Borås och i hela Sverige ska ha samma frihet och då måste vi från samhällets sida visa tydligt att jämställdheten gäller alla. Hedersrelaterat våld och förtryck måste förebyggas och motverkas. Kunskapen måste bli större i hela samhället. Och särskilt viktigt är det att personal som möter barn och föräldrar får stöd för att kunna hantera frågor om sådant förtryck i förskolan och skolan.

Därför känns det bra att arbetet mot hedersvåld och förtryck äntligen blivit prioriterat i Borås, även om det tog nästan fyra år efter att jag skrivit min motion till Borås kommunfullmäktige om att vi måste starta ett sådant arbete.

Det Borås stad kan göra själv för att stoppa den islamiska skolan som vill starta här är att inte upplåta kommunala lokaler och om skolan skulle starta se till att den kontrolleras ordentligt. Liberalerna vill stoppa nya religiösa friskolor och införa bättre kontroll över dem som redan finns.

Det är i skolan grunden för det fortsatta livet läggs. ”Med en bra skola blir man en bra vuxen”. Ett citat jag tagit med mig från ett samtal med en tredjeklassare på torget. Då handlar det om att stå upp för varje barns frihet och möjlighet att växa som människa redan i förskolan.

Anne-Marie Ekström (L), kandidat för Liberalerna i valet 9 september

Annons
Annons
Annons
Annons