Annons

Debatt: Landsbygden ett reservat för folk från tätorten?

Svar till Sofia Sjöstrand (L) och Egon Svensson (L), BT 16/5.
Debatt • Publicerad 25 maj 2018
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skolan har stora problem i dag. Att tro att lösningen handlar om att centralisera, och därmed indirekt peka ut landsbygden som problemet, då är man fel ute, anser Markus Otterloo.
Skolan har stora problem i dag. Att tro att lösningen handlar om att centralisera, och därmed indirekt peka ut landsbygden som problemet, då är man fel ute, anser Markus Otterloo.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

På Liberalernas hemsida kan du läsa följande om du söker på ordet landsbygd: ”Du ska ha möjlighet att bo och arbeta på landsbygden och samtidigt ha tillgång till en grundläggande samhällsservice”. Sedan följer fem åtgärdspunkter, varav fyra handlar om kommunikation.

Efter att ha läst Sofia Sjöstrands (L) och Egon Svenssons (L) debattartikel kring skolan i Mark, förstår man bättre hur detta ska uttolkas. Det verkar vara Liberalerna som ser på landsbygden som en Sörgårdsidyll, ett litet lantligt reservat, som kräver goda kommunikationer så att man, när andan faller på, kan göra en liten utflykt. Fullt utbyggt bredband är en förutsättning så att man kan instagramma om det pittoreska till den urbana vänskapskretsen.

Annons

Samtidigt så har man mage att förlöjliga oss på landet och förminska våra argument till att det endast skulle handla om en naiv dröm om gårdagens idyll! Vad är det som får er att tro att vi inte vill ha den bästa skolan? Vi har aldrig krävt skolor, vårdcentraler och annan samhällsservice till vilket pris som helst. Vi är väl medvetna om att det behövs ett visst befolkningsunderlag till alla dessa instanser. Det är därför vi kämpar så för att få till en levande landsbygd med många människor. Detta kräver dock att hela samhället har denna syn i praktisk handling och att fackpolitiker och tjänstemän inte endast ser till sitt lilla skrå. Avfolkar vi landsbygden, och den förvandlas till enbart granodling, så kommer inte ens moderna liberaler leta sig hit i framtiden.

Skolan har stora problem i dag. Att tro att lösningen handlar om att centralisera, och därmed indirekt peka ut landsbygden som problemet, då är man fel ute. Vi trollar inte fram 77 000 nya lärare genom att centralisera. Den ekvationen pekar endast på fler elever per lärare, vilket kortsiktigt kanske är ekonomiskt. Men det är inte det som skapar en bra arbetsmiljö som skulle locka fler till läraryrket.

Tror man så blint på centralisering, så sågar man av den gren man sitter på, för skulle det vara så att vi inte lyckas föra in andra dimensioner i debatten, så är snart även Kinna för litet – oavsett hur stora monument vi bygger där.

Markus Otterloo, Ubbhult

Annons
Annons
Annons
Annons