Annons

Debatt: Journalistiken är ett motgift

Det är naturligtvis bra att många kloka människor nu skapar nya projekt och processer för att bena ut vad som är sanning och vad som är fake. Men faktum är att lösningen redan finns. Och det är vi, de lokala mediehusen, som står för den, påpekar skribenterna.
Debatt • Publicerad 7 juni 2018
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Yousef Boussir

Det är valår. Det är trollfabriker. Det är fake news. Det är åsiktskorridorer. Överallt diskuteras hur man ska veta vad som är sant och inte. ”Vem ska man tro på, tro på, tro på när, tro på när allt är så här”, sjöng Thomas Di Leva. Det var rätt många år sedan den poplåten snurrade. Några har kanske rent av glömt bort den.

Lite undrar vi om det inte råder en viss amnesi i den aktuella och oerhört angelägna debatten kring demokratins kris i kölvattnet av denna syndaflod av desinformation.

”Vi har experter som vi kallar journalister, som granskar nyheterna faktamässigt för att säkerställa att allt blir rätt.”
Annons

Visst, något som funnits i över 150 år lider förstås av en självklarhetens förbannelse. Det ligger i sakens natur. Lika självklart är att det ankommer på oss själva att påminna, eller rent av återerövra den position vi redan har, för att symboliskt resa den fana vi så länge burit.

Det är naturligtvis fantastiskt bra att många kloka människor nu skapar nya projekt och processer för att bena ut vad som är sanning och vad som är fake.

Det är också bra att Mark Zuckerberg får svettas i fem timmar i ett kongressförhör som lyfter Facebooks roll som plattform för den nya media-verklighet vi alla lever i.

Men… och det är ett viktigt ”men”. Faktum är att lösningen redan finns. Och det är vi som står för den. Det är vi ansvariga publicister som är garanterna. Det är vi som är utbildade och bär på en djup journalistisk kunskap som redan står i frontlinjen.

Det kan låta banalt, retfullt naivt, men låt oss titta på vad vi faktiskt kan utlova:

* Vi har experter som vi kallar journalister, som granskar nyheterna faktamässigt för att säkerställa att allt blir rätt.

* Våra journalister är utbildade för att klara de tuffa krav vi ställer på faktagranskning.

* Våra journalister intervjuar de faktiska personerna som är direkt involverade för att ge en så sann bild som möjligt.

* Vi har en ansvarig utgivare som övergripande granskar och tar ansvar för att allt som publiceras är korrekt.

* Vi har dessutom skrivit under de pressetiska reglerna och följer dem. Brister vi kan Pressombudsmannen granska och fälla oss.

Annons

I fem enkla steg har vi ett redan fungerande system. Vi har naturligtvis utvecklat och anpassat oss till ny teknik och välkomnar nya verktyg och modeller som underlättar vår källkritik. Men, det kan vara på sin plats att nu lyfta att alla som vill, faktiskt redan i dag, kan installera sin egen ”fakeblocker”.

Oavsett om du är statsminister eller vloggare, ortoped eller lastbilschaufför… oavsett vem du är. Välj valfri app från ett etablerat mediehus. Varför inte det du har på orten, som bevakar den lokala demokratin, avslöjar oegentligheter i maktens korridorer och speglar det som händer nationellt och internationellt. Säkerställ din verklighetsbild. Och låt den bli större än vad en algoritm vill. Installera en ”fakeblocker”, redan i dag.

För Svensk lokalmedia

Anna Lindberg, vd och publisher, Östgöta Media AB

Mikael Rothsten, redaktionschef, NWT

Stefan Eklund, chefredaktör, Boås Tidning

Marie J Flyckt, ansvarig utgivare, Hallpressen

Marcus Melinder, chefredaktör, Norran

Annons
Annons
Annons
Annons