Annons

Debatt: Har du koll på ditt barn i kväll?

I dag och i morgon är det skolavslutning för Borås skolor och risken för att något går snett på kvällen är stor. Fältgruppen uppmanar föräldrar att finnas tillgängliga och närvarande.
Debatt • Publicerad 14 juni 2018
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Det är äntligen skolavslutning. Ungdomarna är glada och peppade på sommarlovet. Såklart ska de festa, men frågan är bara var. Det blir nog något spontant. Kompisen Stina har fixat så att hennes storebrorsa köper ut till dem. De har fixat stora högtalare, snacks och festliga glas – vad kan gå fel?

De drar ut till sjön och kvällen drar igång. De sitter tillsammans och pratar, skrattar och sjunger med i låtarna. De kollar på solnedgången och då kommer Stinas storebror och hans kompisar. Stämningen förändras. Hon ser hur spritflaskorna bjuds runt och de hetsar: ”Shotta, shotta, shotta!”. Hon tar en klunk. Och en till. Och en till. Hon börjar känna hur det snurrar, fast det känns kul… eller?

Annons

Hon försöker få tag på sin telefon och känner nu att det har blivit för mycket dricka. Hon snubblar bort från gänget och spyr i en buske. Nu vill hon hem. Hon försöker titta efter sina kompisar, men de är fullt upptagna med att dansa. Hon tar upp sin telefon och ringer hem. Inget svar. Hon pratar in ett röstmeddelande så gott hon kan och skickar iväg ett sms. Ingen svarar. Hon önskar att det fanns några andra vuxna här nu.

”Vi vill även uppmuntra föräldrar att komma förbi dit festligheterna pågår under kvällen och vara lätt nåbara på telefon.”

Stina och hennes storebror kommer gående mot henne, de hjälper henne upp och undrar hur mycket hon har druckit. Hon svarar att hon inte kommer ihåg. De tar hennes telefon och försöker ringa hem till hennes föräldrar igen. Inget svar. Stinas storebror tar ett stadigt grep under hennes arm och säger ”här kan du inte vara, vi går hem till oss”. Sakta går de hem till Stinas hus. Hon somnar på deras soffa. När hon vaknar ser hon att hennes föräldrar har ringt och skickat sms med texten: ”Hej, var är du?”.

Detta är en fiktiv händelse, men en situation som vi i fältgruppen möter i verkligheten. Nu inför skolavslutningen vill vi dela med oss av lite tips till er föräldrar och ungdomar.

Vi i fältgruppen finns för ungdomarna i Borås stad. Fältgruppen arbetar med förebyggande socialt arbete med ungdomar, med särskilt fokus på åldrarna 10–16 år. Vi vistas i olika miljöer för att knyta kontakter, skapa relationer, stärka ungdomars positiva sidor och bryta en negativ utveckling.

”Det yttersta ansvaret finns hos er som är föräldrar.”

Vid stora festligheter, som skolavslutning, torsdagskvällar och valborg, finns vi ute för att möta alla ungdomar, även de i högre åldrar. Risken för att något går snett är stor och en festlig stämning kan snabbt förändras. Vi i fältgruppen vill uppmana föräldrar att finnas tillgängliga och närvarande för sina barn.

Vi vill även uppmuntra föräldrar att komma förbi dit festligheterna pågår under kvällen och vara lätt nåbara på telefon. Det är även bra att bestämma tider för hämtning av ungdomar, tillsammans med andra föräldrar. Ni behövs!

Även om exemplet ovan är fiktivt är detta situationer som fältgruppen möter. Det yttersta ansvaret finns hos er som är föräldrar och därför vill vi gärna arbeta tillsammans mer er för att det ska bli så bra som möjligt för era barn och ungdomar.

Tips till föräldrar kring barns alkoholanvändning:

* Säg nej till att köpa ut.

* Ta emot med öppen famn om det gått snett.

Annons

* Agera taxi och hämta ditt barn när kvällen är slut.

* Var vaken när ditt barn kommer hem.

* Ha kontakt med föräldrar till ditt barns kompisar.

* Ta en promenad eller kör förbi med bilen där (du tror att) ditt barn håller till.

Har du som förälder exempelvis information om var en fest kan tänkas pågå tar vi gärna emot det. Ta gärna kontakt med oss om du känner en oro för din ungdom eller har några frågor:

Tel: 070- 519 81 64

Mejl: faltgruppen@boras.se

Facebook: facebook.com/faltgruppeniboras

Instagram: @faltgruppenboras

Siri Hammenberg

Annons

Sofia Johansson

för fältgruppen Borås

Annons
Annons
Annons
Annons