Annons

De gröna företagarna tar oss genom krisen

Kris är i dag ordet på mångas läppar. Finanskris, klimatkris, lågkonjunktur, varsel och oro präglar diskussionen. Men det finns en motbild. Många bönder känner en stor framtidstro.
Debatt • Publicerad 17 december 2008

Många investerar och utvecklar sina företag. I Västra Götaland uppger mer än var tredje bonde att hon eller han vill utveckla ny verksamhet. Därför är det viktigt att banker i finanskrisens spår nu inte drar åt lånemöjligheterna för de många stabila småföretag som vill utveckla sin verksamhet.

De gröna näringarna, företag med sin bas inom jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö, utgör en betydande del av svenskt näringsliv. Mycket talar också för att de är extra betydelsefulla under en lågkonjunktur. Människor behöver mat och energi oavsett konjunkturläge, och bönderna blir därmed mindre konjunkturkänsliga än många andra.

Annons

Efterfrågan på bondens varor och tjänster växer, marknaden breddas. Vi producerar mjölk, kött och skogsråvara som tidigare. Men vi öppnar också gårdsbutiker, arrangerar upplevelser på landsbygd och producerar förnybar energi – bland annat. Sveriges bönder arbetar idag inom ett 60-tal olika näringsverksamheter.

Mer än 410.000 människor i Sverige har jobb med anknytning till de gröna näringarna. Här i Västra Götaland står sektorn för 8,1 procent av den totala sysselsättningen och för 7,4 procent av regionens BNP. Det är siffror som kan bli ännu större, för i Västra Götaland är investeringsviljan bland företagarna i de gröna näringarna god. Hela 36 procent av dem vill utveckla ny verksamhet. 20 procent planerar att investera under det kommande året, enligt Lantbruksbarometern som genomförs årligen bland Sveriges bönder.

Framtidstron är dock beroende av omvärldens förmåga att ta tillvara kraften inom de gröna näringarna. Banker och politiker har ett ansvar för att skapa goda möjligheter. LRF har fört en dialog med flera banker där vi klargjort vikten av en fungerande kreditmarknad. Lantbruket är en bransch som historiskt sett orsakat mycket små kreditförluster i banksystemet – bönderna är generellt sett stabila företagare som tar kloka risker. Detta har också de banker vi samtalat med bekräftat. Våra förväntningar är därför att goda affärsidéer och investeringar kommer att stöttas av bankerna även framöver.

Utvecklingen inom de gröna näringarna, att våra företagare kan utveckla sina verksamheter, har betydelse för hela samhället. Därför har LRF för regeringen föreslagit en mängd förslag på åtgärder och reformer som skulle göra Sverige bättre rustat till den dag konjunkturen vänder. Infrastruktursatsningar och anslag till forskning är viktigt. Vi bönder vill också se än bättre förutsättningar för småföretagare i form av minskat regelkrångel, sänkt skatt på arbete och ett stärkt trygghetssystem. Det är viktiga steg för att ta Västra Götaland och Sverige ur krisen.

Lars-Göran Pettersson

Förbundsordförande, LRF

Peter Tagesson

Ordförande LRF Sjuhärad

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons