Annons

De borgerliga partierna backar in i framtiden

Kostnaden för det kommunala vårdnadsbidrag som det beslutas om i dag kan bli så hög som 35 miljoner kronor, som skall tas från en barnomsorg som istället skulle behöva förstärkningar – inte neddragningar.
Debatt • Publicerad 21 augusti 2008

Men vi löser inte dagens och morgondagens problem med gårdagens lösningar. Borgarnas argumentation är gammalmodig, orättvis och ojämställd. Det är nog inte många familjer som har råd att låta en förälder vara hemma för 3.000 kronor per månad, som är maxbeloppet i vårdnadsbidraget. Sett i det perspektivet är nog begreppet mer att likna vid ett försörjningsbidrag.

Sverige är ett land med stor jämställdhet och med goda möjligheter för både kvinnor och män att kombinera föräldraskap med ett aktivt arbetsliv. Men det finns mycket som kan göras för att förstärka dessa möjligheter. Familjepolitiken måste anpassas därefter. Vi är övertygade om att de flesta kvinnor vill kunna yrkesarbeta även när de har barn. Lika övertygade är vi om att de flesta män vill vara närvarande pappor till sina barn.

Annons

Vi väljer bort modeller med hustruavdrag eller hemmafrubidrag eftersom bidraget bl.a. leder till sämre folkhälsa och sämre villkor för barnen. Vi har i Sverige ett högre barnafödande i jämförelse med många andra länder. Barn har en bättre hälsa i ett internationellt perspektiv. Vi har en kvinnlig förvärvsfrekvens som överglänser alla övriga europeiska länders. I Sverige behöver inte kvinnor välja mellan barn och föräldraskap. I Sverige kan man kombinera detta.?

Det är förvånande att majoriteten medvetet ser till att öka det s.k. ”utanförskapet” genom att införa vårdnadsbidraget. Bidragen går inte alls ihop, enligt vårt sätt att se, med att få ut fler människor på arbetsmarknaden. Bidraget låser tvärtom in kvinnorna i hemmet. Värst utsatta riskerar invandrarkvinnorna att bli, när en redan tidigare svag förankring till arbetslivet försämras ytterligare av dessa tusenlappar man får i vårdnadsbidrag. Dessutom riskerar barn som inte går i förskolan att få en sämre språkutveckling.

Pengarna till vårdnadsbidraget, som varje kommun bestämmer över, ska tas av pengarna till förskolan. Vem ska betala det kalaset? Kanske är det Brämhults natt- och helgöppna förskola, Holmen, som är hotad. Eller är det större barngrupper och färre lärare? Vem vet – majoriteten vägrar att säga hur de ska finansiera vårdnadsbidraget. Vi vill istället utveckla föräldraförsäkringen och utveckla mer resurser till förskolan för att se till att världens bästa förskola blir ännu bättre.

Barn behöver både sina föräldrar och samtidigt stimulansen i att vara tillsammans med andra barn. Förskolans roll som en trygg plats att utvecklas på och för att lära sig arbeta i grupp är oerhört viktig.

Vi socialdemokrater sätter barnens behov och familjernas önskemål i första rummet. Det innebär att vår politik måste vara modern, rättvis och främja jämställdheten. Vi har lyssnat på vad familjerna tycker och vilka behov de har och det har vi i tankarna när vi formar vår alternativa politik för Borås inför valet 2010.

Lena Palmén, kommunalråd (s)

Tomas Gustafson, ersättare i kommunfullmäktige (s)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons