Annons

De ansvariga borde skämmas

Varför Ring? Ken Ring har upprepade gånger uttalat sig nedvärderande om bland annat homosexuella. Mufs distriktsstyrelse tycker att Borås stad borde skämmas över att anlita rapparen, och ställer de ansvariga till svars.
Debatt • Publicerad 16 juli 2014
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Våld, homofobi och hat. Med dessa ord kan en stor del av rapparen Ken Rings gärning sammanfattas. ”Ey era bögar, jag ska slå sönder er, fattar ni” lyder en av textraderna i den allmänt våldsbejakande låten Spräng regeringen.

I morgon kväll uppträder Ken Ring på Stora torgets scen i samband med en av Borås allra mest folkkära traditioner – Sommartorsdagen.

Annons

Låten Spräng regeringen, där Ken Ring för övrigt också uppmanar till våldtäkt av prinsessan Madeleine, är dock långt ifrån enda gången han använder ordet bög som skällsord och uttrycker sig kränkande mot homosexuella.

Både på rapparens twitter och i flera andra låtar går liknande formuleringar att finna. ”4 timmar till flyget. Bög flygplats” är en av Rings homofobiskt klingande tweets.

Även på andra sociala medier har han uttryckt sig diskriminerande. Förra året rapporterade till exempel BT om hur Ken Ring på Instagram kallat artistkollegan Petter för ”jävla fucking jude”.

Ken Ring har flera gånger ställts till svars för sina yttranden. I Nöjesguiden försökte han 2011 ursäkta ett homofobiskt uttalande på följande vis:

”Jag har inte homofobi. Så här: Jag tror på the circle of life. Jag tror att man ska respektera naturen. Det finns vissa saker som krävs för att en familj ska bildas. Jag tycker att man måste respektera det. Men det är mina åsikter. Jag tycker till exempel inte att man ska skjuta djur heller. Men jag blir inte upprörd om någon skjuter en älg. Jag blir inte upprörd om någon är bög. Jag accepterar det. Däremot har jag svårt att förstå det. Hur fan kan man bli kär i ett annat arsle?”

Det visar att de uttryck som nämns ovan inte bara är något Ken lite fumligt slänger ur sig i vredesmod. Bakom hans tvivelaktiga vokabulär finns en avsaknad av förståelse för de olikheter som finns människor emellan. Och vad är egentligen ursäkter värda om man fortsätter begå nya misstag i samma diskriminerande stil?

I morgon kväll förvandlas Stora Torgets scen till ett fritt forum för Kens hatiska agenda. Bakom arrangemanget står bland annat Borås stad och alla Borås skattebetalare. Vi i Moderata ungdomsförbundet tycker att det är förkastligt och att alla ansvariga borde skämmas. Borås ska vara en modern stad som respekterar människors olikheter och värnar om mångfalden. Då måste alla kommunens verksamheter präglas av en tydlig värdegrund som bejakar öppenhet och tolerans. Det är uppenbart att den värdegrunden inte delas av Ken Ring.

Vi kräver nu att BoråsBorås med ordföranden Ulf Olsson i spetsen svarar på hur de tänkt inför bokningen av Ken Ring till årets fjärde sommartorsdag. Varför tycker de till exempel att en homosexuell ska tvingas betala för att någon som tycker att hens kärlek är onaturlig offentligt ska sprida sitt budskap?

– Moderata ungdomsförbundet i Södra Älvsborgs distriktstyrelse

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons