Annons

Därför byter Dalsjöfors namn

Byttorps IF har dragit sitt strå till stacken. Skulle den nya damfotbollsföreningen vara kopplad till Dalsjöfors hade nog inte Byttorp så positivt gått in i projektet, skriver Ulf Bergquist.
Debatt • Publicerad 20 oktober 2010
Självklart var målsättningen helt klar! En förening kopplad till Borås och Sjuhärad! Ett damallsvenskt lag är naturligtvis beroende av sponsorer, skriver Ulf Bergquist.
Självklart var målsättningen helt klar! En förening kopplad till Borås och Sjuhärad! Ett damallsvenskt lag är naturligtvis beroende av sponsorer, skriver Ulf Bergquist.Foto: Anders Robertsson

Replilk. Svar till Sören K Bloom (BT 16/10). Undertecknad, har med ömsom irritation och ömsom besvikelse tagit del av journalistens/debattörens, Sören K Bloom, debattartikel i BT lördagen den 16 oktober. En skrivelse i genomgående negativ anda. God timing, artikeln publicerades samma dag som spelare och ledare kunde fira ett glädjande avancemang till damallsvenskan. 

Allt från att det blir dyrt, att sponsorer måste finnas till att Borås inte är något bra varumärke, att Borås har en ful stadskärna, att Borås förknippas med nedlagd textilindustri med mera.

Annons

Därför anser Sören K Bloom att föreningsnamnet Dalsjöfors skall leva kvar. På Byttorps bekostnad? 

Glädjande nog vet jag idag att Sören K Bloom vid matchen i Dalsjöfors i lördags hade ett samtal med Göran Odqvist, ordförande i styrgruppen, som lade situationen tillrätta. Synd Sören, att du inte väntade ett par dagar med din sträva kritik, när du nu äntligen, hoppas vi, förstod bakgrunden till föreningarnas agerande.

Just det! Föreningarnas agerande! Dalsjöfors GoIF har inte av egen kraft tagit sig till damallsvenskan. För cirka ett år sedan startade ett unikt samverkansprojekt mellan de två ledande damfotbollsföreningarna i Borås, Dalsjöfors GoIF och Byttorps IF. Idén bakom detta projekt var att sätta damfotbollen i Borås på Sverigekartan.

Målsättningen har hela tiden varit att successivt bilda ett Boråslag, som på sikt skulle etablera sig i vår högsta serie. Tankarna var i ett vidare perspektiv, att genom ett elitlag i Borås kunna skapa idoler och förebilder för kommande generationer och därigenom öka intresset för flick- och damfotboll i hela Borås- och Sjuhäradsregionen. Inte bara i Dalsjöfors eller på Byttorp.

Detta är alltså ett samverkansprojekt mellan två föreningar, där farmarklubben Byttorps IF dragit sitt strå till den gemensamma stacken. Skulle den nya föreningen vara kopplad till Dalsjöfors hade nog inte Byttorp så positivt gått in i projektet.

BT:s sportchef, Jan Hansson, hade i sin krönika i lördags en stor rubrik med texten ”Byttorp har också del i succén”. BT:s sportchef var helt och sakligt insatt i bakgrunden och förstod att sammanslagningen mellan de båda föreningarna var orsaken till den osannolikt snabba succén. 

Självklart var målsättningen helt klar! En förening kopplad till Borås och Sjuhärad! Ett damallsvenskt lag är naturligtvis beroende av sponsorer. LdB FC Malmö hade i år knappast tagit guld utan positivt engagerade sponsorer. Självklart hoppas vi att företag i regionen ser ett visst marknadsvärde i att vi har ett damallsvenskt lag i Borås. 

Vad det nya damallsvenska laget skall ha för namn, är ännu oklart. Vårt arbetsnamn är tills vidare Borås Damfotbollsförening, men det är ännu helt öppet.Vidare kan nog konstateras, Sören K Bloom, att din bakgrundskunskap har stora brister. De flesta spelarna idag bor i Borås.

Gårdavallen i Dalsjöfors uppfyller inte en bråkdel av de krav som Svenska fotbollförbundet har på en damallsvensk arena. Dalsjöfors som förening och ägare till sin arena är knappast beredda att investera i en större ombyggnad.

Du tar upp Karlslund/Örebro som ett dåligt exempel på sammanslagningar. Undertecknad veterligt åkte Karlslund skytteltrafik mellan damallsvenskan och söderettan. KIF Örebro är nu sedan många år etablerat i damallsvenskan.

Annons

Självklart är vi medvetna om svårigheterna i framtiden. Men vi vill gärna nu i dagarna glädjas med hela Borås. Som helhet, Sören K Bloom, är kritiken i din debattartikel inte bara osaklig. Den är till stora delar också osmaklig!

Ulf Bergquist

senior advisor för styrgruppen Byttorps IF/Dalsjöfors GoIF

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons