Annons
Debatt

Därför bör vi jobba längre

Om vi lever längre så måste vi också jobba längre för att dagens och framtidens pensionärer ska få pensioner som går att leva på. Alternativet är antingen kraftiga skattehöjningar för dem som jobbar eller att pensionsnivåerna sänks – ingetdera är särskilt lockande.
Debatt • Publicerad 7 maj 2013

Utredningen om framtida pensionsåldrar tillsattes för att kunna möta de behov och förändringar som måste göras i pensionssystemet. Den har nu skickats på remiss innan regeringen sedan tar ställning till de olika förslagen. Bakgrunden är att medellivslängden ökar i Sverige, vi lever längre samtidigt som andelen äldre blir fler.

Idag går det ungefär tre arbetstagare på en pensionär, om 25 år så kommer det att vara ungefär två arbetstagare på en pensionär. Därför är det viktigt att vi redan nu börjar se över de pensionsrelaterade åldrarna.

Annons

Om vi lever längre så måste vi också jobba längre för att dagens och framtidens pensionärer ska få pensioner som går att leva på. Alternativet är antingen kraftiga skattehöjningar för dem som jobbar eller att pensionsnivåerna sänks – ingetdera är särskilt lockande. Men det är viktigt att komma ihåg att arbetsmarknaden idag uppvisar en stor skillnad mot tidigare generationer.

De som idag är i 60–70-årsåldern började ofta jobba när de var 17–18 år. Bland dagens unga kommer en del att bli uppemot 100 år gamla, men många unga börjar inte arbeta på heltid förrän de är 25–30 år. Arbetslivet kan alltså förlängas också i början genom att unga kommer in på arbetsmarknaden tidigare.

Om vi vill ha hyggliga pensioner i framtiden så håller det inte om de flesta slutar jobba innan de är 65 år, samtidigt som våra år som pensionärer blir betydligt fler än tidigare. Om vi inte tar tag i utmaningarna nu så kommer färre att arbeta, pensionerna skulle sänkas och skola, vård och omsorg skulle gå på knäna. Åtgärder för att fler som kan och vill stanna kvar längre i arbetslivet är därför nödvändiga.

Det handlar dels om att se över pensionsåldern, men också insatser inom arbetsmiljö, ekonomiska incitament och att åldersdiskriminering motverkas. Det är också viktigt att de människor som har en arbetsmiljö som försvårar ett längre arbetsliv får en rimlig pension.

För att pensionssystemet ska kunna hålla för våra barn och barnbarn, och för att systemet ska hänga med när vi lever allt längre upp i åldrarna, så är det nödvändigt med åtgärder som gör att så många som möjligt arbetar – både unga och äldre. Endast så bygger vi upp resurser så att vi får hyggliga pensioner idag och i framtiden, och resurser till en god välfärd.

Lars-Arne Staxäng

Gunnar Axén

Mikael Cederbratt

Finn Bengtsson

Gunilla Nordgren

Annons

Eva Lohman

Ann-Britt Åsebol

M-riksdagsledamöter Socialförsäkringsutskottet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons