Annons

Bygg ett grönare Borås!

En minskning av koldioxidutsläppen med 50%, Götalandsbanan, en egen vindkraftspark och en badplats i Viskan är några av de förslag som ryms i miljöpartiets vision inför Borås 400-årsjubileum 2021 – det är dags att bygga om Borås, skriver Eva Theen-Johansson, Tomas Eriksson och Heiti Ernits.
Debatt • Publicerad 11 januari 2008
2021 bör Borås vara självförsörjande på energi. Lösningen är en vindkraftspark, skriver debattörerna.
2021 bör Borås vara självförsörjande på energi. Lösningen är en vindkraftspark, skriver debattörerna.Foto: Scanpix

Klimatförändringarna är den största utmaningen som mänskligheten ställts inför. Miljöpartiet de gröna har i över 25 år, både lokalt och nationellt, arbetat politiskt för en bättre miljö och en jord som ska gå att lämna över till de kommande generationerna. I Borås har vi sedan 1998 ingått i majoriteten och varit med att ta ansvar för att genomdriva bra och miljövänliga beslut. Men nu när klimathotet blivit alltmer uppenbart är det hög tid att skruva upp ambitionsnivån. Miljöpartiet har tagit fram ett program med vår vision för Borås 400-årsjubileum 2021. Vi vill bygga om Borås till en klimatneutral, långsiktigt hållbar och modern stad. Helt enkelt ett grönare Borås.

Vi gröna vill se en kraftfull minskning av koldioxutsläppen i Borås. Fram till 2021 är vårt mål en minskning med 50% men vi siktar på en minskning på 80% till 2050. För att nå detta krävs en rad åtgärder. Vi vill se fler klimatneutrala transportsätt, av både människor och varor. Satsningar på kollektivtrafik genom exempelvis gashybridbussar och enhetstaxa, färre bilar i centrum och satsningar på gång- och cykelvägar är här viktiga åtgärder.

Annons

Vi vill att Borås ihop med andra berörda kommuner tar initiativ till att förskottera byggandet av Götalandsbanan. Senast 2021 vill vi att Götalandsbanan ska stå färdig. Detta skulle både möjliggöra enklare pendling till såväl Göteborg som Stockholm samt göra det möjligt med pendeltåg i Sjuhärad eftersom spårkapacitet frigörs. Spårbunden trafik i stadsmiljö, det vill säga spårvagn eller trådbussar, är något som det talas alltmer om nu i klimatdebattens kölvatten. Miljöpartiet vill att Borås utreder förutsättningarna för spårbunden trafik i vår stad.

Kommunfullmäktige har gett Borås Energi och Miljö i uppdrag att utreda förutsättningarna för vindkraftverk. Vi tycker det är dags att snarast börja bygga Borås första vindkraftverk. Vår vision är att Borås 2021 har en hel vindkraftspark, något som skulle göra kommunen mer självförsörjande på energi samt bidra till att samhället kommer bort från beroendet av fossila bränslen.

Dessutom tycker miljöpartiet det vore ett stort lyft för livskvaliteten i Borås ifall Viskan kunde göras så ren att där gick att bada. Vi vill att du ska kunna ta ett dopp centralt i Borås senast sommaren 2010.

Eva Theen-Johansson (mp)

Tomas Eriksson (mp)

gruppledare

Heiti Ernits (mp)

ledamot miljönämnden

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons