Annons

Bu för busstrafiken i Borås!

Den 12 december 2010 ändrades somlig busslinjetrafikering i Borås.
Debatt • Publicerad 4 mars 2011
Foto: Anders Robertsson

På Hedvigsborg drogs en busslinje in helt – konstigt nog den som var bäst för oss boende på Hedvigsborg medan Kristineberg fick tätare turer. Undertecknad organiserade därför en namninsamling från boende längst ned i Hedvigsborgsbacken, där vi protesterade såväl mot indragning av busslinje som borttagande av "vår" hållplats vid Getholmsbron.

Listan lämnades till Västtrafik och Borås stad. Vid telefonsamtal med Peter Skoglund på Borås stad i januari fick jag beskedet att man skulle ta upp vårt ärende på ett stundande möte. Man kunde "under mellantiden" i BT läsa att protesterna från boende på Hulta hörsasmmats och att ändringar av trafiken på Hedvigsborg skulle göras "senare".

Annons

När jag återkom till Peter Skoglund, nu i slutet av februari, fick jag veta att det inte kommer att bli några ändringar på Hedvigsborg under 2011! "Det blir för mycket för Västtrafik", var förklaringen (läs: det blir för dyrt). Det är trist att jag råkar bo på "fel" ställe i stan. Måste jag flytta till ett område som begåvats med täta bussturer?

I dagarna kan man också läsa om helt huvudlösa planer på spårvagnstrafik i Borås, det är ju löjligt! Minst sagt. Man medger att detta skulle bli ett dyrt företag, ja det begriper nog de flesta men då verkar pengar helt plötsligt inte så viktiga längre. Om man nu har så förskräckligt ont om pengar, vore det inte bättre att försöka förbättra den befintliga busstrafiken i Borås istället? Till exempel att upprätta ett linjenät som fungerar lika bra för alla resenärer oavsett var de råkar bo, att se till att hålla bussarna i bra skick, vi har ju fått veta att de flesta av dem knappt är kördugliga.

Man kanske också behöver utbilda vissa chaufförer i hur man beter sig i ett dylikt serviceyrke då vissa kör som om de var ensamma i fordonet, de pratar (högt!) i mobiltelefon under färden, de kör förbi när man står på busshållplatsen, de vill inte upplysa om vart bussen går utan man ombeds att kliva ur bussen igen och ta reda på det genom att titta på vad det står för linjenummer på bussen.

Tyvärr kan listan göras längre. Jag har åkt buss i många år och jag kan bara säga att jag tycker att det gått totalt "utför" med Borås lokaltrafik. Nej, för egen del tänker jag bojkotta all kollektiv trafik och skaffa mig bil istället. Tack för ordet, nu känner jag mig lite bättre.

Mari-Ann Svensson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons