Annons

Bred överenskommelse önskvärd om vården

Kristider och lågkonjunktur innebär en påfrestning för vårt svenska välfärdssystem. Det märker vi av inte minst inom hälso- och sjukvården.
Debatt • Publicerad 9 december 2008

Miljöpartiet uppmanar därför samtliga partier i Västra Götaland att föra en seriös diskussion om hur vi ska utveckla hälso- och sjukvården, så att regionens invånare även i framtiden ska kunna känna trygghet.

Miljöpartiets sätt att stå på barrikaderna är att försöka påverka samtliga partier att arbeta mer hälsofrämjande och förebyggande och stå upp för en vård efter behov, inte efter plånbok. Vi arbetar långsiktigt och systematiskt, även om vi inte väsnas lika mycket i pressen som en del andra partiers företrädare. Än så länge finns förutsättningar för en balanserad och nyanserad politisk diskussion som utgår från målet om att kunna möta upp de behov och klara av de utmaningar som framtiden ger oss.

Annons

Tyvärr innebär majoritetens beslutade budget försämrade förutsättningar för en sådan diskussion. Majoriteten, med stöd av bland annat Sven-Olof Carlssons moderater har för att nå balans i budgeten beslutat införa ett effektiviseringskrav. Ett krav som tyvärr resulterat i de långtgående strukturella besparingsförslag som nu drabbar bland annat Skene lasarett.

Att just Sven-Olof Carlsson nu utmålar sig som någon form av räddare av Skene lasarett, ter sig därför ganska märkligt. Vore det inte mera hederligt att redovisa att även m ställde upp på det effektiviseringskrav som lett fram till förslagen om neddragningar i Skene?

Miljöpartiet var ett av två partier som sade nej till effektiviseringskravet. Vi finansierade vårt budgetförslag med en höjd skatt. Det är naturligtvis aldrig roligt att föreslå en skattehöjning, men alternativet är värre. Alternativet är underskott och panikartade neddragningar, och den medicinen fick vi dyrt erfara som både besk och osmaklig under krisåren på 90- talet.

Låt oss lära av misstagen, slippa ifrån panikartade nedskärningar, och istället påbörja en seriös dialog på övergripande politisk nivå, kring hur vi ska kunna utveckla hälso- och sjukvården. Vi kan inte blunda för att kostnaderna för nya läkemedel och behandlingsformer ständigt stiger samtidigt som vi vill ge alla som behöver vård den absolut bästa möjliga behandlingen. Detta är någonting som alla partier måste förhålla sig till.

Allt annat är att stoppa huvudet i sanden. Låt oss sitta ner, och likt i frågan om utvecklingen av framtidens primärvård försöka nå breda uppgörelser för framtidens sjukvårdsstruktur som håller oavsett politiska majoritetsförhållanden i regionen. Det är i den andan vi borde försöka lösa de utmaningar regionen står inför, inte genom att fly undan ansvaret för de beslut man de facto varit med om att fatta.

Göran Larsson (mp)

Gruppledare Västra Götalandsregionen

Birgitta Losman (mp)

Bollebygd, regionfullmäktigeledamot

Ingela Carlsson (mp)

Annons

Tranemo, ledamot i HSN Sjuhärad

Johan Hellström

Borås, sammankallande Miljöpartiet de gröna i Sjuhärad

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons