Annons

Bort med delade turer i vården

Arbetsgivare och fackförbund som företräder anställda inom mansdominerade yrken har för länge sedan förhandlat bort oacceptabla arbetstider och delade turer för sina medlemmar.
Debatt • Publicerad 28 januari 2008

Ett arbete som när det gäller kvinnor inte på långa vägar är färdigt.

Inom den kommunala omsorgen är det vanligt att anställda har oregelbundna arbetstider och rullande scheman. Ett naturligt resultat av att vårdtagare och äldre i vissa verksamheter har ett vårdbehov dygnet runt, veckans alla dagar. Man slutar inte vara sjuk eller i behov av omsorg på nätterna eller på röda dagar.

Annons

”Delade turer” är begrepp som används inom vård- och omsorgssektorn och som innebär att man under dagens arbetspass får ett visst antal håltimmar i schemat. Det ger långa arbetsdagar utan ersättning för de timmar som man har arbetsuppehåll. Främst drabbar det kvinnor, eftersom det övervägande är kvinnor som arbetar inom dessa yrken. De flesta som arbetar med delade turer i schemat tycker inte om det – framförallt om de har långa avstånd mellan bostad och arbetsplats – men de accepterar motvilligt systemet för att inte tvingas jobba varannan helg, något som annars sägs bli nödvändigt.

Moderatkvinnorna är övertygade om att systemet med delade turer kan upphöra utan att kvinnor tvingas jobba varannan helg. Andra yrkesområden i den offentliga sektorn (med flest män i) som också brottas med obekväma arbetstider, som polis och räddningstjänst, har visat att det går. Det brinner också på lördagar. Och begås våldsbrott. Men brandmännen och poliserna går inte till jobbet på morgonen, sedan hem ett par timmar för att därefter återvända!

Med en stadigt ökande äldre befolkning, med stora behov av vård och omsorg och med allt större krav hos dem som behöver hjälp - så krävs en förändring. Vi vill att människor i vården och omsorgen ska känna glädje och stolthet i sitt jobb. De ska tycka att det är så roligt, viktigt och bra att vara där att de också kan tänka sig att rekommendera sina barn att göra samma val i arbetslivet.

Då krävs en del åtgärder. Utvecklingsmöjligheter och mer inflytande på arbetsplatsen är några. Men det krävs också vettiga arbetstider. Därför är det nödvändigt att se över och ta bort de delade turerna i schemaläggningen. Med ökade resurser till de kommunala kärnverksamheterna, ökad medvetenhet hos de kommunala arbetsgivarna, större engagemang från de fackliga företrädarna och fler möjligheter att välja andra arbetsgivare kan fenomenet delade turer bli ett minne blott.

Magdalena Andersson (m)

ordförande Moderatkvinnorna

Elise Benjaminsson (m)

länskvinnoordförande i Södra Älvsborg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons