Annons

Borås stad bör inte leka investerare

Förra veckan åkte jag ned till en bankman och ville diskutera en fastighetsinventering.
Debatt • Publicerad 26 februari 2014

Nå, frågade han. Vad har du på gång nu? Jag tänker bygga ett rejält hus, svarade jag. 220 miljoner kronor är nog vad jag behöver. En ganska säker långsiktig hyresgäst har jag nog också. Det är centralt, helt ofarligt.

Intressant, sade han. Och hur ser förtjänstmöjligheten ut?

Annons

Si så där. De första tio åren kommer att gå med 15–18 miljoner kronor i förlust per år. Men man får ju se det på lång sikt.

Han blev tyst. Inte kan du väl tänka dig att få låna 220 miljoner och förlora 15–18 miljoner per år. Det blir cirka 160 miljoner på tio år. Du vet väl att man bör ha en lönsamhet på minst sju procent på en sådan affär. Det blir cirka 15 miljoner per år som du saknar i kalkylen. 150 miljoner på tio år, nu får du sansa dig. Det blir i verkligheten en alternativförlust på 310 miljoner kronor på den tiden. Sådana affärer existerar inte.

Ja, men du förstår, sade jag. Min eventuella hyresgäst har inte råd att betala mer i hyra och då måste ju någon ta smällen. Dessutom räknar jag med att alla Borås näringsidkare går i borgen för lånet och då blir det ju ingen risk för banken.

Men då så, sade bankmannen. Då är det inget problem. Då blir ju affären lika säker som nya kongresshuset. Den smällen tar ju alla Borås skattebetalare. Jag trodde du hade blivit gammal och tappat stinget, Reimar. Men ack vad jag bedrog mig. Du hänger verkligen med i svängarna.

Jag tackade för hans genuina förståelse för den nya aggressiva Boråsmodellen i affärslivet.

Reimar Westerlind

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons