Annons

Borås blir Fair Trade City!

Att en produkt är rättvisemärkt innebär att producenten har fått rättvist betalt, det råder goda arbetsförhållanden, respekt för mänskliga rättigheter och produktionen sker på ett långsiktigt hållbart vis. Rättvisemärkt handlar både om social och ekologisk rättvisa.
Debatt • Publicerad 22 januari 2008

För kommuner finns möjligheten att bli en Fair Trade City – vilket innebär att kommunen tar ställning för en etisk konsumtion. Kommunen tar på sig att leva upp till en rad kriterier inom etisk upphandling, information kring rättvis handel samt har ett bra utbud av etiskt märkta produkter i butiker och på arbetsplatser. Malmö var först med att bli en Fair Trade City för snart två år sedan. Arbete med att blir en Fair Trade City pågår i många kommuner.

Miljöpartiet de gröna ser rättvis handel som ett bra sätt att genom konsumentmakt påverka världen i en mer rättvis riktning. Sommaren 2006 tog vi initiativ till en motion undertecknad av företrädare för samtliga majoritetspartier om att även Borås skulle bli en Fair Trade City. I valet var det en miljöpartiets våra huvudfrågor, nu kan vi konstatera att Borås under 2008 kommer bli en Fair Trade City. Vilket alla boråsare kan vara stolta över!

Annons

Eva Theen-Johansson (mp)

Tomas Eriksson (mp)

Rune Hegland (mp)

ledamot konsumentnämnden och kommunens styrgrupp för Fair Trade City

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons