Annons

Bör ta hänsyn till kvinnors asylskäl

Vi, kvinnor i Sverige, har fortfarande en bit kvar tills vi lever i ett helt jämställt samhälle, men vi har tack vare lång kamp åtminstone formellt samma rättigheter som män.
Debatt • Publicerad 22 mars 2012

Så är det inte överallt. Varje år flyr människor från tortyr, förtyck och dödshot för att söka en fristad hos oss i Sverige. Särskilt utsatta är många kvinnor. Vi vill uppmärksamma deras situation.

När människor söker asyl i Sverige är det viktigt att komma ihåg att det ibland finns speciella asylskäl för just kvinnor. Det är inte acceptabelt att skicka tillbaka kvinnor till en vardag av sexualiserat våld, hedersförtryck eller tortyr. Trots det möter vi fortfarande ofta i medier berättelser om kvinnor som utvisas, trots uppenbara risker för sina liv. Svenska myndigheter behöver bli bättre på att uppmärksamma och ta hänsyn till detta.

Annons

På grund av hot om att utvisas lever många kvinnor som gömda. Många av dessa så kallade ”papperslösa” kvinnor lever ett fruktansvärt utsatt liv också när de befinner sig i Sverige. Risken att utnyttjas som svart arbetskraft, för knapp betalning och med hot om övergrepp, är överhängande. De har inte heller rätt till sjukvård eller mödravård. Vi menar att papperslösas villkor är en viktig rättvisefråga och en fråga om mänskliga rättigheter.

Vi kvinnor i Sverige har ännu inte uppnått total jämställdhet, men medan vi fortsätter vår kamp för till exempel rättvisa löner och rätt till heltid, får vi inte glömma att bristen på jämställdhet för många kvinnor världen över är en fråga om liv och död. Vi vill visa vår solidaritet och vårt systerskap med dessa kvinnor och slå ett slag för en generös flyktingpolitik, som tar hänsyn till kvinnors asylskäl.

Ellie Blickfors (MP)

Kerstin Koivisto (VÄGV.)

Ida Legnemark (V)

Erika Storme Martinger (S)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons