Annons

Bevara världens bästa djurvälfärd

Svar till Daniel Rolke, BT 24/1.
replik • Publicerad 8 februari 2018
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Minken mår bra, meddelar skribenten.
Minken mår bra, meddelar skribenten.Foto: Sergei Grits

Djurrättsalliansen vill ha ett samhälle helt utan djuruppfödning. Inget kött, ingen mjölk, inga ridhästar, husdjur och så vidare. I den strävan räds man inte ens att ta till kriminella metoder, vilket det finns otaliga exempel på. Då är det förstås inte överraskande att de liksom Rolke inte räds att ta till rena lögner.

För det är väldigt lätt att ta reda på fakta. Det är bara att fråga de veterinärer som flera gånger årligen besöker alla gårdar i Sverige, och vars statistik visar att 99,9 procent av djuren är friska och välmående. Eller de etologer som besökt alla gårdar årligen sedan många år och i vetenskapliga artiklar slår fast att miljön som gårdsminken föds upp i inte orsakar stereotypier hos ungdjur. Eller någon av de tusentals personer som de senaste åren, till skillnad från Rolke, tagit chansen att besöka en gård och se verkligheten med egna ögon. 90 procent av besökarna är positiva till och stöder svensk minknäring.

Annons

En etolog skulle också kunna lära Rolke att gårdsminken är domesticerad och inte ska jämföras med vilda djur. Att en mink inte har mer simhud mellan tårna än de flesta hundar och att simning inte är ett medfött behov hos mink och att gårdsmiljön uppfyller alla krav på naturligt beteende som en domesticerad gårdsmink har.

Rolkes krav att sluta föda upp djur i Sverige skulle innebära att vi behöver importera produkter från länder med sämre djurskydd, och att fler av världens djur kommer att födas upp under sämre förhållanden, för efterfrågan på naturmaterial ökar både i Sverige och i världen. För Sverige innebär det lägre export, minskade skatteintäkter och högre arbetslöshet på landsbygden – en försämring för både människor och djur.

Stöd till svenska djurbönder är stöd till att bevara världens bästa djurvälfärd. Stöd till djurrättsorganisationer är stöd till ett samhälle helt utan djur för sällskap, mat eller kläder, med en döende landsbygd och djuruppfödning under sämre villkor i andra länder.

Johan Dalén, vd för Svensk minknäring

Annons
Annons
Annons
Annons