Annons
Debatt

Beslut som väcker bestörtning

Borås stads personalpolitik har havererat, skriver Lennart Munter om rektorn på Kristinebergsskolan.
Debatt • Publicerad 12 april 2014

I torsdags morse meddelade vår områdeschef, att vår nuvarande rektor Ann-Kristin Sjörén-Stendahl inte får jobbet som rektor för Kristineberg–Svedjeskolan. Hon var den enda sökande till just den tjänsten.

Ann-Kristin har inte fått några motiv till hennes omplacering till rektor för skolor som ingen sökt till.

Annons

Vad gäller Kristinebergsskolan är läget där speciellt och unikt.

Efter att den ”gamla” Kristinebergskolan blivit utdömd av Arbetsmiljöverket på grund av fuktskador har vår rektor, vid sidan av sitt ordinarie jobb, lagt ned ett enormt arbete tillsammans med byggaren av den nya skolan, som är färdigt om drygt ett år.

Ritningsgranskning, logistiska problem av allehanda slag, flytt till fyra olika platser under byggtiden, transporter av elever, information till föräldrar och elever med mera.

Att vara rektor vid fyra olika utlokaliserade enheter innebär naturligtvis många praktiska problem som måste lösas hela tiden. Detta samarbete med byggaren har varit utomordentligt bra och många av personalens synpunkter har tagit tillvara i bygget av den nya skolan.

Vi som personal har tagit dessa extra problem med gott mod, mycket beroende på Ann-Kristins goda humör och ledarskap, som smittat av sig på oss. Nu har snart ett läsår gått och vi har sett fram mot att flytta in i den nya Kristinebergsskolan om drygt ett år tillsammans med Ann-Kristin som rektor. Hon närmar sig pensionsåldern och såg fram mot att arbeta på den nybyggda skolan de sista åren.

Men som tack för sitt engagemang och goda arbete omplaceras hon. Jag har aldrig varit med om ett liknande besked, som väckt så mycket bestörtning, förstämning och vrede.

Jag har som facklig förtroendeman i ”gamla” Göta kommundel varit med vid flera tillsättningar av både rektorer och verksamhetschefer. Ett mycket gott samarbetet mellan arbetsgivare och fack inleddes under kommundelschefen Gunnar Renströms tid.

Hans idé var att arbetsgivare och fack skulle sitta tillsammans och diskutera olika tjänstetillsättningar. Den personalpolicyn fortsatte efter han försvunnit och jag upplevde alltid att arbetsgivaren, det vill säga både politiker i kommundelsnämnden och chefstjänstemän på Göta lyssnade på argument och idéer från arbetstagarsidan.

Nu blåser nya vindar i Borås stad. Facket är överkört. Ansvariga för beslutet att omplacera Kristinebergsskolans rektor är de tre områdescheferna för grundskolorna i Borås stad.

Borås projekt och vision för skolan ”Lust att lära, möjlighet att lyckas” riskerar att förvandlas till ”Lust att göra som vi vill (som arbetsgivare), möjlighet att misslyckas (som anställd).”

Annons

Det är naturligtvis inte första gång i historien som det fattas dåligt underbyggda och okloka beslut. Vad som däremot utmärker en lärande organisation är att rätta till felaktiga beslut så snabbt som möjligt.

Ytterst ansvarig för skolorna i Borås stad är huvudmannen, det vill säga kommunfullmäktige. I Borås har man lagt detta uppdrag på Stadsdelsnämnden norr. Projektet Lust att lära, möjlighet att lyckas drivs av stadsdelsnämnden i norr tillsammans med kommunalråden för Socialdemokraterna och Moderaterna.

Jag förutsätter att chefstjänstemän och ansvariga politiker i stadsdelsnämnder och kommunfullmäktige i Borås stad tar sitt ansvar och kräver redovisning av motiv till fattade beslut och har civilkurage att ändra dåligt underbyggda beslut.

Lennart Munter

Specialpedagog, Kristinebergsskolan

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons