Bedräglig populism

Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 16 oktober i år yrkade sverigedemokraten William Petzäll, som enda ledamot, avslag på kommunstyrelsens förslag att tilldela kulturnämnden ett extra anslag på 2 milj kr från årets överskott på ca 40 milj för att komplettera den mycket framgångsrika och populära Skulpturfestivalen 2008 med ytterligare konstverk.
Debatt • Publicerad 30 oktober 2008

Kulturnämndens avsikt med pengarna är att permanenta skulpturvandringar i Borås inför 2009 och göra Borås än mer tilltalande för alla människor.

Petzäll ville lägga pengarna på äldreomsorgen, vilket skulle innebära att man blandar investeringspengar och verksamhetspengar. Det är inte är tillåtet. I sin populistiska iver, att utan ansvarstagande stryka eventuella väljare medhårs, avslöjade han sin okunskap om grundläggande politiska regler.

Jag ber läsarna lägga märke till att ett av de konstverk som föreslås till inköp är reliefen Hani, föreställande en invandrarkvinna. Den är gjord av den kända norska kvinnliga konstnären Anne-Karin Furunes, och den har tidigare blivit vandaliserad av nazistiska element.

Just den bedrägliga populismen är en grund för argumenten hos det främlingsfientliga eller rasistiska partiet sverigedemokraterna. Vi minns med förfäran hur det populistiska och i vissa fall främlingsfientliga partiet ny demokrati gick upp som en sol och ned som en pannkaka efter några år. Jag vill uppmana alla röstberättigade att fundera över om det är värt att rösta på ett i grunden rasistiskt enfrågeparti, som kanske kan komma in i Sveriges riksdag, men sannolikt drabbas av inre sönderfall och försvinner lika snabbt som det dykt upp precis som ny demokrati gjorde. Man har ju redan nu stora problem med att besätta de platser som vanns vid senaste kommunalvalet.

Bengt Wahlgren

Folkpartiet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.