Annons

Bättre svensk skola utan vinstintresse

Det fria skolvalet och vinstintresset sliter isär skolan.
Debatt • Publicerad 26 augusti 2014
John Bauer-gymnasiet i Borås lades ner när inte lönsamheten var tillräcklig, skriver debattörerna.
John Bauer-gymnasiet i Borås lades ner när inte lönsamheten var tillräcklig, skriver debattörerna.Foto: Bengt Lagerstedt

Visionen om alla barns lika rätt till utbildning blir allt mer avlägsen. Företag med vinstsyfte ska inte få bedriva skolor, alla skattepengar ska gå till elevernas utbildning. Vänsterpartiet har förslagen för en skola för alla, en skola utan vinstintresse.

I Borås har vi sett friskolornas förödelse på nära håll. Förra våren fick eleverna på John Bauer-gymnasiet veta att deras skola inte var tillräckligt lönsam, den skulle läggas ner och eleverna fick söka sig någon annanstans. När ägarna inte längre kan räkna hem tillräckligt stor vinst så överges personal och elever.

Annons

Förespråkarna för vinstdriven utbildning talar ofta om att vinst är nödvändig eftersom ägarna tar risker. Men det är uppenbart att det är eleverna som tar hela risken med utbildning som inte fullföljs, lägre lärartäthet och oseriösa aktörer.

Eleverna på JB-gymnasiet i Borås fick i alla fall gå terminen ut. Värre var det för eleverna vid Karlstads idrottsgymnasium. Där fick eleverna besked om skolans konkurs på morgonen, samma eftermiddag var skåpen tömda och korridorerna ödsliga när skolan stängde över dagen. Ägaren av skolan hade tidigare plockat ut flera miljoner i vinst ur sin verksamhet.

Vinstintresset står i fokus och riskkapitalbolagen tar över allt mer av Skolsverige. Hos dem är lärartätheten betydligt lägre, samma sak gäller andelen utbildade lärare och nivån på lärarlönerna. Över hela landet finns exempel på hur vinstjakten drabbar barn och elever, det leder till otrygghet och riskerar att sänka den svenska skolan.

Samtidigt kommer larmrapporterna slag i slag om hur den svenska skolan blir allt mer segregerad och hur resultaten sjunker. Det fria skolvalet och vinstintresset sliter isär skolan. Den borgerliga skolpolitiken är ett haveri.

Vänsterpartiet vill se en ny skolpolitik. Vi vill ha en sammanhållen skola med god kvalitet över hela landet. Därför bör skolan bli statlig från att ha varit kommunal. Företag med vinstsyfte ska inte få bedriva skolor, alla skattepengar ska gå till elevernas utbildning. Kommunen ska ha vetorätt om fristående skolor ska etableras. Fler vuxna måste arbeta i skolan och på fritids och Vänsterpartiet har satt av pengar till 6 000 nya lärare i vår budget. Det innebär mindre grupper och mer tid för stöd till elever med särskilda behov.

Vi anser att alla skolor ska erbjuda lärarledd hjälp med läxläsning i skolan. Det är mycket rättvisare än att barn med rika föräldrar ska få privat läxhjälp med RUT-bidrag. Yrkesprogrammen som nu tappar sökande måste förstärkas. Även yrkeselever ska få högskolebehörighet och bra praktik är vägen in i arbetslivet.

En majoritet av svenska folket vill stoppa vinstjakten i skolan. Den 14 september kan du rösta för en sammanhållen skola utan vinstintresse, rösta på Vänsterpartiet – det enda parti som vill ha bort det privata vinstintresset ur skolan och andra delen av välfärden.

Ida Legnemark (V) Rossana Dinamarca (V) riksdagskandidater, Älvsborg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons