Annons

Bättre stöd till funktionsnedsatta

Vilket liv lever du? Tar du för givet att du kan ta en dusch när du vill? Att du har ett jobb och att arbetet du utför respekteras? Att du kan ta dig in på vilken restaurang och i vilken butik som helst eller att du utan problem kan använda kollektivtrafiken?
Debatt • Publicerad 11 augusti 2014
Funktionsnedsatta behöver bättre hjälp på en mängd områden, tycker skribenterna.
Funktionsnedsatta behöver bättre hjälp på en mängd områden, tycker skribenterna.Foto: Bengt Lagerstedt

Många tar detta för givet, men för personer med olika funktionsvariationer är bristande tillgänglighet och ekonomisk utsatthet något som berör in på bara skinnet, varje dag. I Sverige lever över en miljon människor med olika funktionsnedsättningar, människor som har rätt att leva sina liv – det här är några av Vänsterpartiets förslag för att göra det möjligt:

* Stärk rätten till arbete och försörjning

Annons

* LSS och personlig assistans måste stärkas

* Skärp diskrimineringslagstiftningen när det gäller bristande tillgänglighet

I dag är arbetslösheten mycket hög för personer med funktionsnedsättning. Det är ett stort hinder för många människors frihet och välfärd.

Vänsterpartiet vill bredda arbetsmarknaden genom att modernisera lönestöden och höja taket från 16 700 kronor per månad till knappt 20 000 och förstärka stöden till de arbetsgivare som tar emot personer med lönestöd.

Arbetsgivarna behöver en väg in och arbetsförmedlingen ska ta hand om alla arbetshjälpmedel. Statliga myndigheter ska ta fram mål för anställning och sociala företag få ökade möjligheter till stöd. Det innebär miljardsatsningar för att vända utvecklingen.

Regeringen har utifrån sin så kallade arbetslinje dömt de som inte kan arbeta till ett liv i ekonomisk utsatthet. Vänsterpartiet står för en annan politik och sänker skatten med 500 kronor i månaden för människor med sjuk- och aktivitetsersättning samt höjer bostadstillägget.

För en ensamstående med garantiersättning betyder politiken cirka 1300 kronor mer i månaden, för en sammanboende cirka 900. För personer med sjuk- och aktivitetsersättning baserad på låga inkomster (runt 20 000) blir nettoeffekten cirka 1100–1800 kronor.

I år fyller LSS och personlig assistansreformen 20 år. Många har fått möjlighet att leva ett självständigt liv, bo i egen bostad, till en aktiv fritid, att arbeta och vara aktiva föräldrar. Men rapporterna om hur LSS urholkas hörs allt oftare och tusentals människor har mist eller inte beviljats assistans på grund av hårdare bedömningar. Lagstiftningen måste ses över och förtydligas så att rätten att leva som andra blir verklighet igen. Det behövs en helhetssyn istället för det integritetskränkande minuträknandet.

Sverige har undertecknat FN-konventionen för rättigheter för människor med funktionsnedsättning, men nyligen fått kritik från FN:s övervakningskommitté för att konventionen inte blivit inkluderat i svensk lag, för undantagen i diskrimineringslagen och för att många människor mist sin statligt finansierade assistans sedan 2010.

För oss i Vänsterpartiet är rätten att leva som andra en självklar mänsklig rättighet, oavsett funktionsvariation.

Annons

Ida Legnemark (V) riksdagskandidat

Jesper Odelberg (V) kulturarbetare och kandidat till Västra Götalands regionfullmäktige

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons