Annons

Även en bilmekaniker måste förändra sitt arbete

Nämnden har försäkrats att det finns en medicinskt säkerställd vårdideologi bakom förändringarna, skriver Ann-Christine Simonsson (c) oc h Helen Eliasson (s) i ett svar på Marianne Larssons debattinlägg ”Ytterligare nedrustning av cancervården på SÄS” i BT 12/2.
Debatt • Publicerad 18 februari 2008
Cancervården i Borås kommer inte att försämras, lovar representanterna för Hälso- och sjukvårdsnämnden Sjuhärad. (Bilden är inte från SÄS.)
Cancervården i Borås kommer inte att försämras, lovar representanterna för Hälso- och sjukvårdsnämnden Sjuhärad. (Bilden är inte från SÄS.)Foto: Scanpix

Cancersjukvården på SÄS är viktig och ska utvecklas. Regionens cancerplan ska följas och SÄS har fått beställning på att bedriva patientsäker vård av god kvalitet och tillgänglighet. Vårdgarantin ska klaras.

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Sjuhärad har ett högt förtroende för sjukhusledningens plan att förändra, utveckla och anpassa SÄS verksamhet till de beställningar nämnden har lagt. Lika stort förtroende hyser nämnden för den medicinska professionens sätt att agera för att möjliggöra en nödvändig medicinsk utveckling och därigenom säkerställa cancervården på SÄS.

Annons

I den åtgärdsplan som SÄS redovisat för Hälso - och sjukvårdsnämnden beskrivs det fleråriga arbete man bedrivit för att förändra och anpassa sjukhuset för framtidens krav. Nämnden har försäkrats att det finns en medicinskt säkerställd vårdideologi bakom förändringarna, som för Onkologens del varit planerad oavsett ändrade ekonomiska förutsättningar. Vi som politiker och lekmän litar till den medicinska professionen, som är de som tagit fram förslaget.

I stället för att se den nya vårdstrukturen som en erforderlig upprustning av cancervården till det bättre för cancerpatienterna, väljer Marianne Larsson att uppfatta förändringen som ett hot, både för onkologpersonal och patienter genom att beskriva den som ytterligare nedrustning av cancervården. Men det kommer inte att bli någon nedrustning av cancervården på SÄS.

Vi vet alla att förändring innebär att något känt byts mot någonting okänt. Vi vet också att förändring skapar oro och otrygghet. Det är en helt naturlig mänsklig reaktion som man får ha förståelse och respekt för. Men det går aldrig att komma i från att utveckling och förbättring kräver någon form av förändring.

Marianne Larsson liknar cancervården vid en bilverkstad. Att en bilmekaniker är märkesreparatör garanterar och säkerställer inte per automatik kompetens och kvalitet. Även en bilreparatör måste ständigt förändra och anpassa sin verksamhet för att kunna möta framtidens krav.

Hälso- och sjukvårdsnämnden känner tillit till den professionella medicinska kompetensens förmåga att förändra till det bättre. Samtidigt har nämnden stor förståelse för att de förändringar som sker på SÄS måste genomföras på ett ansvarsfullt sätt. I de överenskommelser som skrivs mellan nämnden och SÄS ställs fortsatta krav på att invånarnas behov av specialistsjukvård tillgodoses, att vårdgarantin klaras och att tillgängligheten är god.

Ann-Christine Simonsson (c)

ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden Sjuhärad

Helen Eliasson (s)

2:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden Sjuhärad

Lena Nyberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons